Cancelarul german Olaf Scholz a explicat de ce continuă discuțiile cu Vladimir Putin, în condițiile în care ceilalți lideri occidentali l-au izolat total pentru războiul din Ucraina. Olaf Scholz a spus că discuțiile sale telefonice cu președintele rus Vladimir Putin au scopul de a-i explica acestuia că încercările de a anexa teritoriul ucrainean vor eșua.

„Nu va funcționa”, a declarat cancelarul german într-o vizită în Lituania. În ultimele săptămâni, Olaf Scholz a fost criticat pentru discuțiile purtate cu liderul de la Kremlin. Reprezentanții țărilor baltice au descris apelurile telefonice drept „inutile”, potrivit Die Zeit, citat de B1TV.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a trebuit recent să se confrunte cu reproșuri similare când a declarat că Rusia nu trebuie „umilită”. Ucraina a subliniat de mai multe ori că nu ar accepta o negociere dacă ar include renunțarea la teritoriile cucerite de Rusia.

Prim-ministrul leton Krišjānis Kariņš a declarat: „Scopul nostru este clar. Rusia trebuie să piardă acest război , iar Ucraina trebuie să-l câștige”. Acesta a criticat remarca lui Macron privind umilirea Rusiei: „Vom umili Rusia în spiritul lui Macron, atât militar, cât și economic”, a spus Kariņš.

Emmanuel Macron s-a arătat convins că Franța va juca un rol de mediere atunci când luptele vor înceta. Atitudinea lui Macron a fost deja aspru taxată de mai mulți lideri est-europeni, inclusiv de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Nu trebuie să umilim Rusia pentru ca, în ziua în care luptele vor înceta, să putem construi o rampă de ieşire cu ajutorul mijloacelor diplomatice. Sunt convins că Franţei îi revine rolul de a fi o putere de mediere”, declarase președintele Franței.

În urmă cu puțin timp, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a anunțat că va continua discuțiile cu Vladimir Putin și respinge criticile potrivit cărora a încetat ajutorul militar oferit de țara sa Ucrainei.

Facem foarte multe și este pur și simplu neadevărat ce se spune (n. red. – că Germania încetinit sprijinul pentru Ucraina”, a declarat cancelarul german, la Stuttgart, vineri. Ultima conversație pe care cancelarul german a avut-o cu Vladimir Putin a fost în data de 13 mai.

Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”, a mai spus Olaf Scholz.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *