salvamari

Un primar a luat salvamari în loc de măști de protecție în timp ce majoritatea edililor erau ocupați cu achizițiile „de pandemie”. În plină stare de urgență, când se părăsea domiciliul numai cu declarație pe proprie răspundere, nu s-ar fi gândit nimeni că în această vară nu vor fi salvamari la Vama Veche. Aproape nimeni.

Șapte zile de pandemie s-au căutat salvamari

Pe 27 aprilie 2020 pe site-ul primăriei din Limanu apărea caietul de sarcini pentru „servicii de salvare acvatică – salvamar și prim ajutor în localitățile 2 Mai și Vama Veche pentru sezonul estival 2020”. Actul era aprobat de edilul Daniel Gheorghe Georgescu.

Se căuta o firmă care să ofere 3 posturi de salvare în localitatea 2 Mai și 5 posturi de salvare în Vama Veche. Conform anunțului, firma câștigătoare trebuia să organizeze și câte un punct de prim ajutor pe cele două plaje.

De asemenea, la începutul sezonului, salvamarii trebuiau să bage în apă geamandurile și să semnalizeze plajele cu steaguri. Pentru aceste servicii, primarul din Limanu a estimat că sunt suficiente 504.201,68 lei.

Oferta trebuia transmisă Primăriei din Limanu în original. Exceptând week-end-ul și ziua de 1 mai, oferta trebuia transmisă în exact șapte zile.

Firmă înființată de două luni într-un apartament din Mangalia

Ghicind dorința primarului din comuna Limanu de a achiziționa salvamari în perioada de stare de urgență un cetățean din Mangalia se pregătea intens. În 20 februarie 2020 el înființa firma Life Guard SRL cu sediul într-un apartament. Stanciu Nastasă era și administrator și unic asociat. Firma avea un capital social de 200 de lei și în principal urma să presteze activități anexe transportului pe apă.

După două luni firma lui Nastasă este declarată de Primăria din Limanu câștigătoarea contractului. Pe 7 mai se încheie licitația, iar Life Guard SRL este desemnată câștigătoare. Până la semnarea contractului mai era nevoie de unele ajustări. Firma nu avea obiectul de activitate potrivit.

Totul se rezolvă pe 13 mai când este publicată în Monitorul Oficial decizia 1/2020. „Subsemnatul STANCIU NASTASĂ, asociat unic,decid: activitatea 749 – Alte activități profesionale,științifice și tehnice n.c.a., 7490 Alte activități profesionale, științifice și tehnice n.c.a., va include„organizarea serviciilor maritime specializate în salvarea celor aflați în pericol de a se îneca – salvamar”

Pe 18 mai este semnat contractul. Valoarea acestuia este de 500.000 de lei. Nu se știe dacă o să mai fie nevoie de servicii sau dacă nu urmează o altă perioadă de carantină. În rest, Vama Veche este pregătită de turiști. Salvamarii sunt gata să salveze pe toată lumea.

În urmă cu doi ani a evacuat poliția din sediu

Primarul din Limanu nu are de gestionat un buget uriaș. Deși contractul pentru salvamari pare mare, suma este uriașă pentru Limanu. În 2018 primarul Daniel Gheorghe Georgescu a evacuat poliția dintr-o clădire pentru că nu avea bani de utilități.

Secția 3 de Poliție Rurală Mangalia a fost evacuată în urma adresei 14070/2018 a Primăriei Limanu. Printre motive se specifica faptul că „la acest moment nu mai există resurse bugetare, în cadrul bugetului local al comunei Limanu pentru plata cheltuielilor de întreținere și funcționare a acestui spațiu” după cum au prezentat jurnaliștii de la Constanța 100%.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul