Claudiu Manda
Claudiu Manda, PSD

Iulian Claudiu Manda este un politician social democrat controversat, vicepreședinte al Senatului României din 2016 și candidat pe listele PSD la alegerile europarlamentare. El este soțul Liei Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii în guvernarea PSD și fost parlamentar al Partidului România Mare.

Trecutul lui Claudiu Manda

Conform CV-ului oficial, Iulian Claudiu Manda a început politica din postura de șef al Organizației nr. 13 din PSD Craiova în 1997. Un an mai târziu, Manda devine președinte TSD Craiova. În 1999 viitorul soț al Olguței devine vicerpreședinte TSD Dolj. Tot atunci este ales consilier local în Craiova și consilier județean în Dolj. Între 1997 și 2004, partidul i-a mai dat o stipendie ca și șef de cabinet al deputatului Mihai Nicolescu.

Nicolescu este un politician supercontroversat al cărui nume a fost vehiculat alături de Ristea Priboi și returnări de TVA. Ginerele lui, Adrian Marius Berceanu a fost și reținut pentru acest tip de manevre. Berceanu a mai fost legat și de dublul asasinat din Brașov fiind într-o oarecare relație cu racketul Serghei Gorbunov. Legătura i-a făcut pe anchetatori să-l audieze în 2009 vreme de 12 ore.

Experiența de tăietor de bilete

În paralel cu funcțiile politice, activitatea în administrație și cea de șef de cabinet, Claudiu Manda lucra la firma Madexim. Societatea era deținută de Silviu Ionel Dumitru, recompensat ulterior cu o funcție în CA la Apă Oltenia.

În 2001 – 2003 Manda devine director adjunc la Direcția de Tineret și Sport, iar în 2004 – 2005 director al Casei de Cultură a Studenților. Aceasta era experiența sa în 2014, fapt pentru care președintele de atunci, Traian Băsescu l-a refuzat ca potențial Ministru al Bugetului. „Cea mai complexă experienţă a domnului Iulian Claudiu Manda este legată de funcţia de director la Casa de cultură a studenţilor din Craiova. Oameni buni, singurul calcul economic care se face acolo este valoarea biletelor rupte într-o zi de sâmbătă” declara Băsescu.

Doctorand de 10 ani

Claudiu Manda a absolvit Facultatea de Științe Economice a Universității din Craiova în 1998 și școala post-universitară „Ovidiu Șincai”, un fel de Ștefan Gheorghiu al PSD frecventat de majoritatea fruntașilor partidului. În 2005, Manda termină și Colegiul Național de Apărare.

Din 2009, candidatul PSD la alegerile europarlamentare este doctorand în Management al Universității Valahia din Târgoviște.

Elev la Fundația Soros

Pe CV-ul oficial, Claudiu Manda se laudă cu un curs de Planificare Strategică organizat în anul 2000 de către Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Acest ONG se numea Fundația Soros și era patronată de George Soroș, pe care acum PSD îl demonizează pentru implicarea în societatea civilă.

Casă de lux de la interlopi din banii cu împrumut

În 2019, Claudiu Manda își cumpără împreună cu Olguța Vasilescu o casă în care să se mute după nuntă. Imobilul fusese promovat pe site-uri imobiliare la 380.000 de euro. Pe Manda și Olguța i-a costat 230.000 de euro, bani pe care cei doi i-au justificat cu greu din salarii. Senatorul a spus că  121.500 euro din banii de casă i-a luat cu împrumut de la trei prieteni.

Casa a fost cumpărată de la o angajată a Sălii Polivalente din Craiova, instituție subordonată administrației dominate de PSD. Monica Bănică avea, până la izbucnirea scandalului poze din casă în care apărea și un cunoscut membru al lumii interlope, Emanuel Bănică. Acesta a făcut bani din infracțiuni legate de cărțile de credit. El a fost arestat în Italia. Povestea pe larg în Gazeta de Sud. 

Latifundiar cu 90 de lei

în 2015 socialistul Manda participă cu 90 de lei, prin firma sa Imoband Oltenia, la majorarea capitalului social al Scai Agro Holding SRL. Firma avusese până la acel moment  asociat unic – Paul Alin Dragu. În schimbul celor 90 de lei, firma lui Manda primește 31% din compania lui Dragu.

Afacerea este spectaculoasă deoarece Scai Agro Holding avea, la momentul tranzacției, active de 1,7 milioane de lei.

La un calcul simplu vedem că Manda primea pentru 90 de lei active de 500.000 de lei (31% din Scai Agro Holding). Dintr-un foc, Claudiu Manda își multiplica investiția de 5555 ori. În 2017, firma la care indirect Manda deține 31% din părțile sociale a generat venituri de 2,2 milioane de lei.

Alin Paul Dragu, vechilul latifundiilor lui Manda a fost numit în Consiliul de Administrație al Companiei de Apă Oltenia. Aceiași rețetă ca și fostul șef de la firma unde Manda a lucrat înainte de politică.

Bani europeni pentru terenurile lui Manda

Apariția lui Claudiu Manda printre persoanele interesate de bunăstarea Scai Agro Holding a făcut ca această firmă să aibă un impuls de dezvoltare. La finele anului în care senatorul social democrat intra cu 90 în afacerea cu terenuri, Ministerul Agriculturii premia Grupul de Actiune Locala Colinele Olteniei pentru implementarea unui proiect de 2,8 milioane de euro.
Firma la care Claudiu Manda deține indirect o treime din părțile sociale este membru acestui grup de acțiune locală care se finanțează din fonduri europene și din bugetele locale ale primăriilor membre. Anul acesta GAL Colinele Olteniei gestionează împărțirea a câte 15.000 de euro pentru fiecare proiect european depus.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *