Adeverința de vaccinare o vor primit toți românii care vor fi inoculați
Adeverința de vaccinare o vor primit toți românii care vor fi inoculați

Adeverința de vaccinare o vor primi toți românii care vor fi inoculați cu serul anti-COVID. Aceasta va fi pe suport de hârtie sau în format electronic și în limbile română ș engleză, a explicat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Va fi „un document medico-legal care va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul” și „va fi ca un bilet de ieșire din spital”.

„Va fi un document medico-legal care va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul. Adeverința de vaccinare va fi emisă atât pe suport de hârtie, în română și engleză, înmânată la momentul vaccinării sau în format electronic. Va fi ca un bilet de ieșire din spital”, a explicat medicul militar, citat de Digi24.ro.

Este foarte important ca fiecare persoană să aibă acest document, pentru gestionarea eventualelor probleme care pot să apară ulterior, a explicat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

„În cazul în care, Doamne ferește, apare o reacție adversă, necunoscută. Se va controla dacă s-au respectat condițiile de păstrare, de transport ale vaccinului, criteriile de calitate, după care trebuie să facem trasabilitatea lotului de vaccin cu persoana vaccinată să vedem dacă e o problemă cu lotul respectiv. Persoana vaccinată poate să se vaccineze la București și să înregistreze o reacție adversă fiind la Suceava. Acolo trebuie să dovedească, uite, am făcut vaccinul. E ca un bilet de ieșire din spital. Credem că este important ca fiecare persoană să aibă acest document”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță participă la ședința de lucru cu președintele Klaus Iohannis, joi, ora 13, la Palatul Cotroceni. La eveniment vor mai lua parte Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, și secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Miercuri seară, Valeriu Gheorghiță preciza la B1TV că „se intenționează ca pe 27 decembrie să înceapă activitatea de vaccinare”.

De acum în 7 zile ar trebui să avem prima autorizare din partea Agenției Europene a Medicamentului. Pe 23 s-ar putea emite autorizarea condiționată de punere pe piață, apoi pe 25 – 26 să avem primele tranșe în România și se intenționează ca pe 27 decembrie să înceapă activitatea de vaccinare. E o tranșă simbolică de circa 10.000 de doze care ar asigura vaccinarea a 5.000 de persoane. E vorba de personalul medical din cele 10 spitale din linia întâi, care sunt prevăzute în ordinul Ministerului Sănătății privind organizarea spitalelor. Următoarea tranșă – peste 100.000 de doze, care se livrează săptămânal. Pentru ianuarie, vorbim de aproape 600.000 de doze, deci 300.000 de persoane din sistemul medico-social. În februarie vorbim de aproape un milion de doze. În etapa a doua intră personalul la risc cei peste 65 de ani cei care au boli cronice. În a treia etapă – 5 milioane de persoane”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *