Taxele nu vor fi modificate mai devreme de 2025-2026, spune ministrul finanțelor. Adrian Câciu vorbește despre unele „ajustări” care vor fi decise în 2024, cu aplicabilitate în anii imediat următori.

„Ajustări” de taxe sau eliminarea unor facilităţi pentru anumite sectoare nu vor fi decise mai devreme de 2024, urmând ca implementarea unor măsuri de acest fel să aibă loc abia în 2025 – 2026, a declarat ministrul PSD al finanțelor, Adrian Câciu, potrivit B1TV.

Ministrul a vrut să răspundă și îngrijorărilor unor oficiali BNR cu privire la neîndeplinirea jaloanelor din PNRR și impactul bugetar al plății pensiilor speciale.

În 2023 şi în 2024 o ajustare masivă nu va mai avea loc, jalonul din PNRR spunându-ne ce am avut de făcut până în 2023. Dar tot în PNRR se prevede ca până în 2026, după analiza regimului fiscal, să intrăm pe o serie de ajustări.

Cred că acest lucru va fi făcut, dar vă vom anunţa după deciziile în coaliţie, dar nu mai devreme de 2024. Implementarea o să se facă în 2025, 2026 pe anumite zone, acolo unde sunt distorsiuni economice create de sistemul fiscal”, a declarat ministrul Finanțelor.

Ministrul Adrian Câciu a fost întrebat apoi în legătură cu îngrijorările unor economiști din BNR privind incapacitatea Guvernului Ciucă de a duce la îndeplinire jaloanele din PNRR.

Îngrijorări avem cu toţii şi de aici şi lupta noastră, o altă luptă, să implementăm PNRR-ul, chiar dacă în unele zone nu e chiar foarte perfect întocmit. Eu cred că până acum ne-am făcut temele pe partea de PNRR şi acolo unde mai sunt elemente de ajustat, colegii mei caută soluţii, așa încât să fie depusă şi a doua cererea de plată şi să trecem mai departe şi cu partea de reforme şi jaloane”, a răspuns ministrul social-democrat.

Cu privire la această zonă a pensiilor speciale, nu ştiu, sunt opinii”, a mai precizat Câciu, în contextul în care Eugen Rădulescu, director în BNR, tocmai afirmase că plata pensiilor speciale va deveni de nesuportat în doi-trei ani.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *