Image default
Actualitate

Anca Dragu cere CCR să-l oblige pe Cîțu să nominalizeze noii miniștri și să se prezinte cu lista în Parlament

Președintele Senatului, Anca Dragu, cere CCR să-l oblige pe premierul Florin Cîțu să nominalizeze noii miniștri și să se prezinte în Parlament cu noua listă pentru a fi validată, având în vedere schimbarea compoziției politice a Executivului, după demiterea ministrului Justiției, Stelian Ion, și demisiile miniștrilor USR PLUS. Anca Dragu a sesizat Curtea Constituțională cu privire la existența unui conflict juridic de natură constituțională.

Anunțul a fost făcut în cadrul unui conferințe de presă comune cu Stelian Ion, fostul ministru al Justiției.

„Solicit instanței de contencios constituțional să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvernul României și prim-ministru, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispozițiilor constituționale referitoare la obligativitatea obținerii acordului Parlamentului în cazul remanierii guvernamentale, efectuată după schimbarea compoziției politice a Guvernului. Cer obligarea prim-ministrului la a formula propuneri de miniștri și la a le înainta Parlamentului în vederea pronunțării asupra noii compoziții politice a Guvernului”, a spus Anca Dragu.

„În data de 2 septembrie 2021, am asistat la demiterea ministrului Justiției, Stelian Ion, în 7 și 8 septembrie sunt demisiile celorlalți miniștri USR PLUS și a vicepremierului Dan Barna, în 8 septembrie avem o scrisoare semnată de copreședinții USR PLUS, Dacian Cioloș și Dan Barna, către premier atrăgând atenția asupra schimbării compoziției politice la nivelul Guvernului”, a spus Anca Dragu, citată de Digi 24.

„Avem prevederile constituționale, precum și din Codul administrativ care cer imperios ca în termen de 5 zile de la vacantarea funcției să se transmită noile propuneri. Prin faptul că premierul nu transmite aceste noi propuneri, împiedică Parlamentul să asigure controlul parlamentar asupra Guvernului și să își dea acordul asupra noi compoziții politice a Guvernului.În data de 12 septembrie ar fi trebui ca premierul să facă aceste propuneri și să transmită către Parlament noile propuneri și noua structură politică”, a declarat Anca Dragu.

În plus, Anca Dragu a precizat că a transmis la CCR punctul său de vedere cu privire la cererea premierului adresată Curții prin care solicită acesteia să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament.

Citește pe aceiași temă

Marcel Ciolacu a anunțat când depune PSD moțiune de cenzură la adresa Guvernului

Andrada Ionescu

Alina Stoica, după ce a fost dat afară de Cîțu: Sper să revenim la guvernare cu un nou premier

Andrada Ionescu

Florin Cîțu cere un plan de investiții pe termen lung: „România va beneficia de 76 de miliarde de euro până în 2027”

Andrada Ionescu

Lasă un comentariu