Biletele cu avionul și cazarea s-au scumpit. Maxim după zece ani
Biletele cu avionul și cazarea s-au scumpit. Maxim după zece ani

Biletele de avion și cazarea s-au scumpit și sunt cele mai mari față de acum zece ani. Turismul și-a revenit după doi ani de pandemie, dar este afectat și el de inflația care a lovit economiile lumii.

Prețurile la cazare, dar mai ales la transportului sunt mult mai mari față de anii anteriori.

Potrivit datelor Google, intenția românilor de a călători în 2022 este în creștere față de acum trei ani. Luna trecută, de exemplu, volumul căutărilor pentru vacanțe a fost cu 35% mai mare decât în aceeași lună din 2019. Vor fi însă cele mai scumpe vacanțe din ultimii 10 ani, spun analiștii, citați de stirileprotv.ro.

Cele mai scumpe țări pentru vacanțe rămân în continuare Elveția, Franța, Italia, Grecia, Spania. România este pe locul 34, mai scumpă ca Turcia, care e pe locul 41.

Cele mai importante creșteri de prețuri sunt înregistrate la călătoria cu avionul. Companiile aeriene se confruntă în acest moment cu o creștere a combustibilului pentru avioane, iar acest preț este între 30 și 60% din total costuri legate de operarea avionului.

Conform organizației mondiale a turismului, Europa este prima care își revine, înaintea Asiei care încă suferă din cauza restricțiilor impuse de pandemie.

Prețurile au crescut și în Grecia

Pentru Grecia, autoritățile spun că va fi o creștere de 15% a rezervărilor individuale, din cauza inflației care a depășit 10%.

Restaurantele din Grecia se pregătesc pentru sezonul de vară, însă efectele războiului din Ucraina au început să se resimtă. Astfel, prețul unui souvlaki, produs popular în rândul turiștilor și al localnicilor, a crescut în medie cu 30%.

Gustarea costă acum 3,30 euro în medie în zona Atenei, cu 30% mai mult decât vara trecută. În condițiile în care costul principalelor sale ingrediente – carne, legume și ulei de floarea-soarelui – este în creștere puternică, împreună cu prețurile energiei, din cauza războiului și a pandemiei, asupra lanţurilor de aprovizionare, acest lucru evidenţiază unele dintre principalele presiuni cu care se confruntă economia mondială, potrivit Reuters.

S-au scumpit și transportul cu feribotul și închirierea unei mașini.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *