Un bombardier rusesc pe punctul de a intra în România a fost interceptat de două avioane de luptă britanice, aflate în serviciul de poliție aeriană deasupra României.

Bombardierul Su-24 se afla în apropierea spațiului aerian al României și a fost îndepărtat de două avioane Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene ale Marii Britanii.

Avioanele Typhoon au decolat de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu imediat ce avionul rusesc, un Su-24 Fencer, a fost detectat intrând în Regiunea de Informare a Zborurilor (FIR) aparținând României și îndreptându-se spre spațiul aerian românesc, informează Forțele Aeriene Regale ale Marii Britanii (RAF) într-un comunicat, citat de Digi24.

Bombardier rusesc neidentificat. La fel ca alte avioane militare rusești, nici acesta nu a transmis un plan de zbor și nu a comunicat cu Autoritatea Română de Control al Traficului Aerian, astfel că zborul devenea periculos, se mai menționează în comunicatul RAF.

Când avionul neidentificat, suspect a fi rusesc, a intrat în Regiunea de Informare Aeriană a României, am decolat pentru a face o identificare vizuală. Am decolat în 20 de minute și ne-am îndreptat spre zona respectivă; nu a durat mult până când am interceptat aparatul, identificat ca fiind un Su-24 Fencer rusesc. Nu s-a apropiat la mai puțin de 20 de mile de coasta românească înainte de a fi interceptat. L-am escortat până când a ieșit din Regiunea de Informare a Zborurilor, îndreptându-se în direcția nord-vest. Ne-am continuat misiunea de patrulă aeriană și ne-am întors la bază”, a relatat unul dintre piloți, potrivit RAF.

Dirijarea, controlul şi coordonarea misiunii au fost gestionate de către controlorii de trafic aerian din cadrul Centrului de Operaţii Aeriene, informează Ministerul Apărării din România într-un comunicat.

Aeronavele britanice au interceptat aeronava SU-24 Fencer prin identificare vizuală a acesteia, în jurul orei 10.50, care, după ce s-a apropiat până la 40-50 km de spaţiul aerian naţional s-a retras părăsind FIR Bucureşti. Cele două aeronave britanice au executat patrulare aeriană până la ora locală 11:30, după care au revenit la aerodromul de bază”, se arată în comunicat.

Regiunea de informare a zborurilor (FIR) reprezintă un spaţiu aerian de dimensiuni definite, în cadrul căruia sunt furnizate informații despre zboruri şi servicii de alarmare. FIR nu trebuie confundat cu spațiul aerian național. De exemplu, FIR Bucureşti include, pe lângă spaţiul aerian naţional, şi extinderea în apele internaţionale, aşa numita zonă High Seas, mai precizează MApN.

Patru aeronave de vânătoare Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale Britanice (RAF) se află la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu din județul Constanța în luna aprilie, și execută misiuni de poliţie aeriană la Marea Neagră, împreună cu avioanele Forţelor Aeriene Române.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *