Carnea de porc s-a scumpit din nou în ultima săptămână, cu 4%. Față de anul trecut însă, carnea de porc a înregistrat creșteri ale prețurilor de mai mult de 50%.

S-a ajuns în situația în care în România să se înregistreze cea mai mare scumpire a cărnii de porc din Uniunea Europeană, carcasa să coste la poarta fermei 216,69 euro, cu 53,5% mai mult decât în anul anterior.

În România, prețul cărnii de porc crește într-un ritm mai accelerat decât în alte state UE și se apropie de recordul înregistrat la finele lunii iunie, când 100 de kilograme de carcasa costau în medie 219,9 euro, arată datele Comisiei Europene, citate de Economica.net și B1TV.

În săptămâna care a început pe 8 august, prețul mediu era 216,6 euro per 100 de kilograme de carcasă tip S, cu 4% mai mare decât în săptămâna precedentă, cu 4,8% mai mult față de acum o lună, respectiv cu 53,5% mai mult decât în perioada similară din 2021.

Cel mai mare preț a fost înregistrat în Slovenia, acolo unde carcasa de 100 de kilograme ajunge în medie la 228,1 euro, și în Polonia (226,3 euro). La nivelul UE, prețul mediu este 202,2 euro.

Comparativ cu săptămâna anterioară, România a înregistrat cea mai mare creștere de preț din UE. La nivelul blocului comunitar, prețul mediu s-a majorat cu 1%, în timp ce în țara noastră scumpirea a fost de 4%. Situația arată similar și la o comparație cu ultima lună (0,3% în UE; 4,8% în România). Față de anul trecut, în UE prețurile au crescut în medie cu 32% – în România cu 53%

Datele Comisiei Europene arată că România a raportat cea mai mare scădere a numărului de sacrificări. De altfel, sacrificările sunt pe un trend descendent în întreaga UE.

Evoluția pestei porcine africane în România încă din 2017 a avut și ea efect, la fel cum s-a întâmplat și cu majorarea semnificativă a costurilor cu hrana animalelor, cu energia electrică și transportul.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *