Certificatul verde digital UE este gata să fie implementat de România
Certificatul verde digital UE este gata să fie implementat de România

Certificatul verde digital UE este gata să fie implementat de România, iar sistemul informatic pentru emiterea și recunoașterea lui a fost testat cu succes, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu. Certificatul va fi disponibil în Uniune de la începutul lunii iulie.

Și Polonia, Portugalia și Letonia au făcut verificări pentru interconectarea sistemelor informatice, a precizat Baciu.

România a mai trecut un test! Sistemul informatic pentru implementarea certificatului verde digital al UE este pregătit, iar conectarea la serverul blocului comunitar european s-a realizat cu succes. În plus, colegii de la STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale au reușit să pună la punct și aplicația de verificare, ceea ce a permis țării noastre să efectueze testul complet, iar rezultatul a fost unul foarte bun.

În această săptămână, în afară de România, au mai făcut verificări pentru interconectarea sistemelor informatice încă trei țări: Polonia, Portugalia și Letonia. Și aceste state au trecut cu bine de primul test”, a precizat Andrei Baciu, într-o postare pe pagina sa de Facebook, relatează Digi24.

Secretarul de stat a precizat și ce cuprinde certificatul verde digital UE, dar și cum se realizează verificarea pentru emiterea documentului.

Ca orice document oficial, certificatul digital UE conține datele de identificare ale celui care îl solicită: numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19; din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Certificatele verzi digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în blocul comunitar european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare. Documentul va putea fi tipărit sau folosit direct de pe telefonul mobil. În acest fel, timpul de așteptare în aeroporturi va fi extrem de redus, doar cât este scandat codul QR. Acest certificat ar urma să fie disponibil în Uniunea Europeană de la începutul lunii iulie”, a mai transmis Andrei Baciu în postarea sa.

certificatul de vaccinare

STS a testat interconectarea la nivelul UE

Testarea interconectării la nivelul UE a certificatelor verzi de călătorie a fost un succes, a anunțat, miercuri, STS. Certificatul verde are date precum numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului.

Sistemul informatic aflat în dezvoltare la STS facilitează generarea certificatelor digitale UE privind COVID, transmiterea elementelor de siguranță care permit verificarea, centralizarea acestora în gateway-ul european și validarea codurilor QR de către celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *