Contribuția la sănătate nu este echitabilă pentru salariații care ciștigă
Contribuția la sănătate nu este echitabilă pentru salariații care ciștigă

Contribuția la sănătate nu este echitabilă pentru salariații care ciștigă mai mulți bani, în comparație cu cei care au salarii mai mici și contribuții asemenea la bugetul asigurărilor de sănătate, consideră ministrul demis al finanțelor, Dan Vîlceanu. El a precizat duminică că liberalii au intenția de a regândi sistemul de contribuții de sănătate.

Nu este corect ca cineva care câştigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cel care câştigă un salariu mic să plătească o contribuţie mult mai mică la servicile de sănătate, ei beneficiind practic de aceleaşi servicii atunci când ajung la spital. Este cazul aplicării unui plafon, spune Dan Vîlceanu.

Trebuie să privim cu atenţie şi modul în care sunt percepute contribuţiile, pentru că în toată această discuţie cu eliminarea excepţiilor şi reducerea contribuţiilor, trebuie discutat principial. De exemplu, contribuţiile la sănătate funcţionează ca un RCA. E o asigurare, practic, pentru momentul în care ai nevoie de spital, de serviciile de sănătate. Este incorect ca cineva care câştigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cel care câştigă un salariu mic să plătească o contribuţie mult mai mică, ei beneficiind practic de aceleaşi servicii atunci când ajung la spital. Atunci, ar trebui să gândim un plafon până la care să percepem contribuţia de sănătate, pentru că ea nu funcţionează ca acea contribuţie la pensii, când tu acumulezi, contribui şi vei primi înapoi, atunci când ajung la pensie, o sumă de bani”, a comentat Vîlceanu într-o emisiune online, relatează B1TV

Contribuția la sănătate nu este echitabilă. Vîlceanu a mai spus că eliminarea taxării muncii, cum sunt scutirile acordate angajaților din IT și din construcții, trebuie discutată la pachet cu o diminuare treptată a îndatorării fiscale pe muncă.

Aş vrea să discutăm la pachet, pentru că aceste două măsuri – eliminarea excepţiilor şi scăderea treptată a taxării muncii – sunt două măsuri care nu pot să se întâmple decât la pachet. Există un principiu pe care noi ne-am dorit să îl vedem şi în România – taxe mai mici pentru toată lumea, dar care să fie plătite de toată lumea. În momentul de faţă există o problemă generată de o oarecare discriminare pentru anumite sectoare care sunt exceptate de la plata impozitului sau a contribuţiilor şi toate celelalte sectoare, care plătesc impozite şi contribuţii. Mă refer la salariaţi”, a spus Vîlceanu.

Leave a comment

Lasă un răspuns