Criza pe piața muncii a apărut în urma crizei sanitare, nu se mai angajează
Criza pe piața muncii a apărut în urma crizei sanitare, nu se mai angajează

Criza pe piața muncii a apărut în urma crizei sanitare, care a generat și o criză economică. Patronii au afacerile pe linia de plutire și nu mai își permit să facă angajări, cel puțin până în toamnă, când se tem de apariția unui eventual val patru al pandemiei. Economistul Adrian Negrescu a explicat ce se întâmplă acum cu deținătorii de afaceri în relația lor cu angajații.

Există o mică mare problemă în economia românească în acest moment, dincolo de creșterea economică consemnată de Institutul Național de Statistică (INS) – e o criză puternică de bani, firmele nu au bani să investească, abia au bani să-și plătească angajații. Există un blocaj financiar care se acutizează de la o lună la alta și, în aceste condiții, e greu pentru o companie să-și facă un plan de dezvoltare, să-și reia actvitatea la putere maximă, în condițiile în care vedem ce se întâmplă cu vaccinarea, care sunt temerile legate de acest al patrulea val COVID care ar putea veni în toamnă, așa încât cei mai mulți au adoptat politica pașilor măriți: fac măsuri una câte una și abia din toamnă vom vedea primii muguri ai revenii economice în economia reală”, a explicat Negrescu, într-o emisiunea B1TV.

Criza pe piața muncii. Economistul a spus apoi că firmelor le va fi foarte greu să-și revină, dat fiind că băncile nu finanțează acum afacerile. Bancherii se tem și ei de efectele pandemiei și sunt dispuși să finanțeze doar companiile deja solide.

Nu e cazul a peste 80% din companii care, în această perioadă, s-au văzut cu afacerile căzând vertiginos, schemele de personal date peste cap și încasările la o limită extremă. Aproape 80% din economia românească putem spune că se află la Terapie Intensivă, susținută de acești stimuli oferiți de Guvern, de la șomajul tehnic până la acele credite pentru investiții, dar care, în următoarele luni, vor fi retrase. Multe dintre firme, circa 60.00 de companii, vor avea în față spectrul insolvenței și al falimentului. Vedem deja că multe compani practic s-au închis. Numărul companiilor lichidate a crescut semnificativ în primele patru luni ale anului”, a explicat economistul.

În opinia economistului, piața muncii va înregistra un reviriment în toamnă și anul viitor, când 47% din companii vor căuta oameni cu experiență și 39% vor căuta oameni a căror pregătire profesională e mai mare. Pentru angajați, însă, va fi destul de dificil să găsească un salariu mai mare în următorul an. „Poate la stat, unde salariile au înghețat, iar sporruile se acordă în continuare”, este de părere Negrescu

Criză pe piața muncii și în economia reală

Potrivit unui studiu efectuat printre managerii companiilor, piața muncii nu se va deschide cel puțin până la toamnă.

Astfel, aproape două treimi dintre managerii chestionați afirmă că vor relua angajările la toamnă, iar peste 30% abia în 2022. Numai unul din 10 angajatori spune că va face angajări în următoarele 3-5 luni.

Iar motivele sunt multiple. Peste 60% dintre angajatori spun că se tem de un val patru al pandemiei, peste 20% spun că nu sunt încă pregătiți să facă angajări pentru că activitatea firmei este încă afectată de criză, un sfert dintre ei afirmă că nu găsesc angajații potriviți, iar aproape 10% spun că și-au restructurat activitatea în așa fel încât nu mai au nevoie de personal suplimentar.

Cât despre salariile angajaților, lucrurile stau la fel de pesimist. Întrebați dacă vor crește salariile în 2021, aproape 70% dintre cei chestionați au spus că ”NU” și numai 12% au răspuns afirmativ. Ceilalți au explicat că încă nu știu ce vor face cu veniturile salariaților.

Dintre cei care vor să crească salariile, cei mai mulți, peste 50% au indicat o majorare între 3 – 10%.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.