Dan Vîlceanu, noul ministru al Finanțelor, a dat joi dimineață primele explicații despre afacerile familiei sale cu statul, dar și despre cariera politică începută la PSD. Vîlceanu a vorbit despre compania părinților săi, înființată în 1997, când el avea 18 ani: „La 18 ani trebuie să fii precoce ca să-ți folosești părinții paravan”.

„Există o companie care e a părinților mei înființară în 1997, când eu aveam 18 ani, deci această chestiune că aș folosi părinții paravan pentru afaceri nu se justifică. La 18 ani trebuie să fii cel puțin precoce sau mai mult decât precoce ca să-ți folosești părinții paravan. Iar de contracte de acolo, toate – și niciodată altfel – au fost câștigate doar prin licitație publică”, a spus Dan Vîlceanu.

„Am avut două companii pe care le-am lichidat când am intrat în Parlament pentru a evita astfel de întrebări și cred că am făcut bine. Dacă va uitați în declarația de avere, am avut bani din lichidarea unei companii”, a spus Dan Vîlcean.

Întrebat despre presupusa mutare a unor angajați ANAF, Dan Vîlceanu a răspuns spus: „E o acuzație care nu s-a confirmat. Inspectorii fiscali nu au fost mutați în alte județe. Nu e ușor să fii opozant PSD într-un județ precum Gorj. Nu îmi stă în caracter să mă plâng public, dar trebuie să vă spun asta: Când vine un angajat ANAF și spune <nu înțelegi că am ordin de la Craiova?> E urât”.

El a declarat că a fost membru într-o organizație de tineret a PSD și că a părăsit partidul când era la master, iar în partid „nu puteai găsi oameni cu care să relaționezi”.

„Am văzut toți sfinții din politică criticând acest lucru. Am fost acum mai bine de 10 ani într-o organizație de tineret. Dacă acesta e păcatul meu politic, îl duc”, a afirmat Dan Vîlceanu.

Din 2004, Dan Vîlceanu a fost economist la SC Trefo SRL (firma deținută de familia sa), apoi, din 2006, director economic la SC Rominex Mining Engineering SA, iar din 2016 – director economic la SC Trefo SRL.

Datele din declarația de interese a deputatului Dan Vîlceanu arată că marea majoritate a contractelor firmei Trefo SRL sunt cu statul, respectiv cu Complexul Energetic Oltenia. În declarația de interese din iunie 2021 sunt înregistrate 19 contracte cu CEO Oltenia și unul cu CET Govora.

Tatăl lui Dan Vîlceanu a fost suprefect de Gorj în guvernarea Năstase.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *