Secretarul general al liberalilor, Dan Vîlceanu, spune că parlamentarii PNL vor participa, miercuri, la votul din Parlament pentru învestirea Guvernului Cioloş, însă nu vor vota.

În plus, la eventuale consultări ulterioare convocate de președintele Klaus Iohannis, liberalii vor merge la Cotroceni cu o propunere de premier: Florin Cîțu.

„Am decis în seara aceasta într-o şedinţă de Birou Executiv că noi nu vom vota la plen. Opţiunea este ‘prezent’, nu votez şi la comisii ne vom abţine. Deci, nu vrem să facem ce au făcut colegii de la USR, să ne ridicăm din bancă şi să votăm împotriva colegilor cu care am guvernat şi cu care sperăm că în viitor să mai putem guverna”, a declarat Dan Vîlceanu la Digi24.

Dan Vîlceanu a mai spus că dacă Guvernul Cioloş nu va trece de Parlament, ceea ce este foarte probabil, PNL va merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis cu Florin Cîţu propunere de premier, în ciuda faptului că cei de la USR exact acest lucru nu-l vor.

„Nu ți se poate cere să renunți la președintele partidului pe care tocmai l-ai ales făcând asta ca un fel de cenzură a deciziilor pe care PNL le ia. În momentul în care în Partidul Național Liberal dai un vot, iei o decizie și acel vot, acea decizie este cenzurată de un alt partid, ne putem duce la tribunal să ne cerem dizolvarea”, a punctat Dan Vîlceanu. Acesta a subliniat că decizia de a-l propune pe Florin Cîțu premier este luată deja de partid.

Pe de altă parte, întrebat ce vor face liberalii dacă președintele va decide nominalizarea ca premier a unui alt liberal, și nu a lui Florin Cîțu, Dan Vîlceanu a spus că propunerea de premier o face președintele României, în timp ce propunerea din partea PNL o face partidul.

„Vom  vedea ce face și președintele și atunci vom discuta. Eu nu pot să intru într-un asemenea scenariu, pentru că nu am niciun fel de (bază) că s-ar putea întâmpla așa ceva. Vă pot spune că la PNL am dat deja un vot pentru președintele partidului”, a arătat liderul liberal Dan Vîlceanu

Ministrul demis al finanțelor este încrezător că un guvern minoritar PNL-UDMR ar avea șanse să treacă de votul Parlamentului.

„Noi ne bazăm pe o susţinere pe care o avem şi acum din partea UDMR şi a minorităţilor şi împreună vom strânge 180 de voturi. Ne mai trebuie 54 de voturi şi putem avea un guvern. (…) Vom negocia în Parlamentul României cu parlamentarii României”, a spus secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, exprimându-și speranța că şi parlamentarii USR vor vota un nou guvern Cîțu.

„Dacă ne puneam problema de kaput cu USR, mergeam şi votam împotriva colegilor, cum au făcut ei împotriva noastră, dar nu vrem să plătim cu aceeaşi monedă”, a spus Dan Vîlceanu.

„Dacă supărările (cu USR – n.r.) erau de neînchis, nu mai discutam. Din contră, noi nu ne-am opus niciodată dialogului”, a menționat Dan Vîlceanu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *