Declinul demografic din România este printre cel mai accentuat din Europa
Declinul demografic din România este printre cel mai accentuat din Europa

Declinul demografic din România este printre cel mai accentuat din Europa, pe fondul deceselor din ultimii ani determinate de pandemia de COVID și a faptului că nu au mai venit pe lume copii. În România s-au înregistrat cele mai mari scăderi ale populației la nivel european, după ce în anul 2021 populația Europei a scăzut pentru al doilea an consecutiv.

Uniunea Europeană a înregistrat peste 2 milioane de decese cauzate de pandemia de COVID-19. Populația celor 27 de state ale UE a scăzut cu aproximativ 172.000 de persoane față de anul anterior și cu peste 656.000 de persoane față de ianuarie 2020, arată o analiză Eurostat, publicată de Reuters și citată de B1TV.

În 2020 și 2021, migrația netă pozitivă nu a mai compensat evoluția naturală negativă din UE și, în consecință, populația totală a UE a scăzut”, a precizat Eurostat.

Ultima dată când Uniunea Europeană a raportat o scădere a populației a fost în anul 2011 – singura dată din 1960 până acum – dar aceasta s-a redresat repede, mai ales pe fondul migrației.

De aproximativ 10 ani, numărul deceselor a început să depășească numărul nașterilor în UE, însă un ajutor pentru compensarea decalajului a fost reprezentat de migrația din afara blocului, acest fapt având loc până în 2020, primul an al pandemiei.

Pe fondul pandemiei, îmbătrânirea populației și ratele de fertilitate în scădere, Eurostat a transmis că decesele ar trebui să depășească în continuare nașterile în viitor.

În cazul în care acest lucru se va întâmpla”, a declarat Eurostat, „scăderea sau creșterea globală a populației UE în viitor va depinde probabil în mare măsură de contribuția migrației nete”. În ianuarie 2022, Eurostat a numărat 446,8 milioane de persoane în UE.

Cele mai puține nașteri din ultimul secol, în 2021

În primele 5 luni din 2022, au fost aduși pe lume aproximativ 65.000 de copii. Acest lucru înseamnă cu aproape 20% mai puțini decât în 2021, în aceeași perioadă.

Datele de la Institutul Național de Statistică sunt îngrijorătoare mai ales în contextul în care anul trecut a fost și anul cu cele mai puține nașteri din ultimul secol.

Problemele financiare ar putea fi una dintre principalele cauze pentru care românii amână sau renunță să aibă copii. Datele arată că în cazul în care aceeași involuție din primele cinci luni va fi la fel tot anul, vom avea sub 150 de mii de nașteri în acest an.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *