Demiterea lui Streinu Cercel, deplânsă de propaganda rusă. Ce a scris Sputnik despre „cel mai avizat specialist în epidemii”
Demiterea lui Streinu Cercel, deplânsă de propaganda rusă. Ce a scris Sputnik despre „cel mai avizat specialist în epidemii”

După demiterea lui Streinu Cercel din fruntea comisiei anti-COVID19 în urma declarațiilor iresponsabile făcute de acesta- el este apărat de principalul instrument al propagandei ruse. Publicația Sputnik, care reprezintă vocea Kremlinului, îl numește ”cel mai avizat specialist în epidemii” și deplânge înlăturarea acestuia din funcție.

Streinu-Cercel a fost demis joi din funcție iar premierul Ludovic Orban a „salutat” acest lucru în debutul ședinței de Guvern, spunând chiar că asta „a durat cam mult”.

Ultima declarație controversată a lui Strenu-cercel a fost făcută în contextul unui plan post vârful epidemiei de coronavirus, care viza, printre altele, și luarea bătrânilor de peste 65 de ani din familii și izolarea lor în centre speciale.

Streinu Cercel a mai spus, la începutul pandemiei, că virusul nu va ajunge în România, apoi că e de 10 ori mai slab ca gripa, relatează G4Media.

Pe Streinu Cercel îl susține, însă, propaganda oficială rusă, care îl numește ”cel mai avizat specialist în epidemii” sau ”principalul epidemiolog român”.

„Iohannis a lovit în autoritatea celui mai important epidemiolog român, dr. Streinu Cercel, interpretând în cel mai stupid mod declarațiile doctorului și afirmând deschis că specialistul medical numărul 1 încearcă, de fapt, ”să se profileze politic”! apare pe situl propagandei ruse.

Poziționarea radicală a Sputnik de partea lui Streinu Cercel vine după ce afirmațiile acestuia au fost folosite constant în ultimele două luni de propaganda rusă în articole senzaționaliste, care au rolul de a crește neîncrederea în autorități și de spori panica, relatează sursa citată.

Astfel, într-un articol din 17 aprilie, Sputnik titra ”Știrea nopții: Streinu-Cercel – anunț șocant, pur și simplu îngrozește!”. Site-ul rusesc pleca de la afirmația șefului de la Institutul Matei Balș, care spusese că ”Dacă nu stăm potoliţi (de Paște – n.red.), atunci se va întinde problema asta şi până la anul nu mai ieşim”.

Tot pe 17 aprilie, Sputnik îl cita pe Streinu Cercel care se arăta revoltat că un medicament împotriva coronavirsului e ținut de patru zile în vamă. Era vorba despre un medicament din Rusia, nespecificat, și care aștepta autorizarea de punere pe piață necesară oricărui medicament. Sputnik prezenta evenimentul drept ”șocant”: ”Dezvăluire șocantă a lui Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. dr. Matei Balş”: un medicament împotriva COVID-19, cumpărat de un sponsor, e blocat în vamă!

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul