https www.gandul.ro wp content uploads 2022 08 George Simion Facebook

Cununia religioasă a liderului AUR, George Simion, care va avea loc sâmbătă, 27 august, se va oficia cu derogare de la Biserica Ortodoxă Română (BOR) într-o capelă (paraclis) special amenajată în incinta resortului de lux din Oveselu – Măciuca. În 2013, Sfântul Sinod al BOR interzicea oficierea căsătoriilor în afara lăcașurilor de cult, cu argumentul că Taina Cununiei s-ar transforma astfel în spectacol și ar pierde din solemnitate.

Slujba pentru Taina Botezului şi Taina Cununiei ar trebui, conform deciziei BOR, să aibă loc doar în bisericile parohiale, și nu în aer liber sau în alte locuri neconvenţionale, pentru a-și păstra caracterul solemn.

De atunci, însă, s-au produs nenumărate excepții, precum cea de la finele acestei săptămâni, din Oveselu – Măciuca, județul Vâlcea, când George Simion, liderul AUR, se va însura cu Ilinca Munteanu. La fel ca în alte cazuri, și de această dată s-a obținut derogare de la BOR.

„Va avea loc într-un paraclis special amenajat, la locație”

„Țin să fac câteva precizări cu privire la săvârșirea tainei cununiei domnului George Simion. Domnia sa a făcut o solicitare care a fost aprobată în cadrul ședinței permanente a Consiliului Eparhial, din 8 august. Drept urmare, aceasta va avea loc într-un paraclis special amenajat la locație”, a declarat preotul Bogdan Vieru, secretarul eparhial din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului pentru adevarul.ro.

Este vorba despre o capelă de lemn construită în incinta resortului de lux care-i va găzdui pe miri și pe apropiații acestora. Complexul de patru stele este dotat cu piscină interioară și exterioară, cu dușuri emoționale, saună umedă și uscată și nenumărate alte facilități care vor fi puse exclusiv la dispoziția acestora.

Motivele derogării BOR: Curtea (n.r. bisericii) este foarte mică și plină de morminte

Reprezentantul Arhiepiscopiei Râmnicului a menționat și care au fost criteriile ce au stat la baza derogării de la orânduielile BOR: „S-a ținut cont de anumite considerente. În primul rând, Parohia Măciuca are în componență două biserici. Una dintre ele, parohială, cu hramul Sfântul Ioan, care e monument istoric, se află într-un amplu proces de restaurare și reabilitare. Are crăpături și fisuri foarte mari. Iar curtea este foarte mică și plină de morminte. Iar cea de-a doua biserică a parohiei deservește drept capelă”, a precizat preotul Bogdan Vieru.

Acesta a menționat și că în luarea acestei decizii s-a ținut cont și de contextul pandemic: „La acest eveniment s-a anunțat un număr foarte mare de participanți (aproximativ 10.000 – n.red.). În contextul răspândirii noii tulpini de SARS – CoV2, specialiștii recomandă evitarea aglomerărilor în perioada aceasta. De aceea, s-a aprobat solicitarea domnului Simion de a se săvârși taina Sfintei Cununii la acest paraclis. Într-un spațiu mic, acest lucru nu ar fi fost posibil”, a mai menționat secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În urmă cu patru ani, au existat discuții similare la nunta fiului lui Liviu Dragnea, de la „Palatul Snagov”. Reprezentanții BOR au menționat atunci că paraclisul în care s-a oficiat cununia se află în administrarea Patriarhiei Române, fiind sfințit încă din anul 2015 și că slujba a avut loc într-un spațiu liturgic canonic, nu într-unul inadecvat din punct de vedere religios.

„Nu se pune problema că nu ar avea unde să se cunune religios”
Primarul din Măciuca – Vâlcea, Mugurel Mărcoianu, spune că s-a discutat la un moment dat despre aducerea unei biserici din Franța, dintr-o localitate înfrățită cu Măciuca, în cadrul complexului, dar că nu are alte informații despre finalitatea acestor discuții. Șeful administrației publice locale a mai precizat și că slujba ar fi putut să se oficieze într-una din bisericile localității.

Slujba oficiată de arhiepiscopii Varsanufie și Teodosie

Reprezentantul Arhiepiscopiei Râmnicului susține încă că restricția impusă de Sfântul Sinod face referire doar la mănăstiri și catedrale arhiepiscopale.

Decizia referitoare la interzicerea definitivă a oficierii Sfintei Taine a Cununiei a fost întărită însă de BOR în urmă cu mai bine de patru ani, pe considerentul că viața monahală se dezice de cele lumești și prin urmare un preot de mănăstire care nu a avut modelul vieții de familie în doi nu poate realiza cununii.

Slujba religioasă la „nunta anului” de la Măciuca – Vâlcea va fi oficiată de Arhiepiscopul Râmnicului, ÎPS Varsanufie și Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *