Evoluția pandemiei în indicatori indică o înrăutățire a situației, spune medicul Alexandru Rafila. Însă, numărul de cazuri noi scade, a explicat medicul, iar aici ar exista o explicație: testarea încă scăzută.

„Toate evidenţele merg spre o înrăutăţire a indicatorilor legat de evoluţia pandemiei în România, mai puţin numărul de cazuri noi care merge pe un tren descendent. M-am uitat pe raportări, erau scăderi pe toată linia în ceea ce priveşte incidenţa cumulată.

În continuare testarea rămâne un punct vulnerabil şi dacă până spre toamnă aveam o speranţă că lucrurile intră într-o oarecare cadenţă şi chestiunea cu testarea devine abordată şi profesionist şi echilibrat la nivel naţional pentru că problema în mod evident a fost legată de judeţele care nu testau sau testau extrem de puţin discordant faţă de judeţele alăturate. Din noiembrie lucrurile s-au cam stricat pentru că am intrat într-o logică politică şi atunci s-a cam pierdut direcţia. Ea nu a fost recâştigată după alegeri”, a declarat Alexandru Rafila, duminică, la Digi 24.

„Restricţiile, mai ales în această perioadă când încrederea în autorităţi nu cred că este la procente foarte înalte, cred că restricţiile nu sunt productive pentru că lumea va ocoli restricţiile, adică dacă oamenii sunt de vină în ghilimele că se testează acasă şi nu spun acest lucru, nu declară acest lucru, cred că o să existe şi un resentiment în ceea ce priveşte răspunsul oamenilor la anumite măsuri”, a precizat reprezentantul României la OMS

Evoluția pandemiei, și reacția autorităților, în opinia lui Alexandru Rafila. El susține că am asistat la o perioadă de bâlbe și declaraţii contradictorii.

„Noi am asistat la o perioadă de bâlbe, de declaraţii contradictorii, nu stau să comentez, dar nu se poate să introduci această măsură a reducerii programului în magazine. După cinci zile vine domnul prim ministru că deja a scăzut incidența bolii după trei zile de aplicare a acestei măsuri şi ne anunţă că urmează ca măsura să fie ridicată înainte de Paşte pentru că atunci probabil circulaţia virusului nu este influenţată de această măsură. Sunt chestiuni care nu au fir logic”, a explicat Rafila.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *