Klaus Iohannis
Actualitate

Examenele de admitere la facultate, și în limba maghiară. Președintele Iohannis are ultimul cuvânt

Examenele de admitere la facultate vor fi susținute și în limba maghiară sau alte limbi ale minorităților. Mai este nevoie doar ca președintele Klaus Iohannis să promulge un proiect de lege al UDMR, care tocmai a fost adoptat luni de Senat, în calitate de cameră decizională.

Concret, posibilitatea de a susține examenele în limba minorității nu se mai rezumă la Evaluarea Națională, la Bacalaureat și la admiterea în universitățile multiculturale, cu secții specifice, ci și la restul universităților, arată PsNews.

Fostul ministru al educației Mircea Miclea nu crede însă că este o idee bună admiterea într-o limbă străină la toate universitățile, și a dat un exemplu.

„Am studiat chimia în maghiară, vin la Universitatea din București care nu are secție în maghiară, dar universitatea trebuie să-mi facă subiectele la admitere în limba maghiară ca să fie în acord cu acest paragraf. Ceea ce este o încălcare a autonomiei universitare”, a declarat pentru Edupedu.ro fostul ministru al Educației Mircea Miclea, arată PsNews.

Examenele de admitere la facultate- prevăzute de noua lege a educației

Senatul a votat luni, 10 februarie 2020, un proiect de lege inițiat de UDMR în 2018 care aduce peste 30 de modificări Legii educației, printre care eliminarea oricărei referiri la limitarea numărului de mandate de rector, reducerea numărului de elevi la clasă și introduce numeroase gratuități pentru copii.

O schimbare controversată la legea educației promovate în proiectul votat ieri în Parlament se referă la obligativitatea ca toate universitățile – indiferent dacă au sau nu secții în limbile minorităților – să pună la dispoziția candidaților minoritari subiecte de admitere în limba minorității.

Related posts

Curtea Constituțională dezbate pe 24 februarie desemnarea lui Orban ca premier. Care e surpriza din Parlament

Constantinescu Gabriel

Conducerea spionilor, decapitată. Adjunct al șefului SRI, eliberat din funcție de președintele Iohannis

Constantinescu Gabriel

Ciolacu: Carantina lui Orban este o aberație

Alina Angelescu

Tăriceanu nu are încredere în promisiunile Guvernului

Alina Angelescu

Traian Băsescu, despre numirile controversate de procurori: Klaus Iohannis și-a asumat întreaga responsabilitate. Fostul președinte al României a recunoscut că a făcut un troc politic pentru un procuror

Constantinescu Gabriel

Mihai Chirică nu e dorit în PNL. Ce scrie pe bannerul uriaș pus în fața organizației Iași

Constantinescu Gabriel

Leave a Comment