Fostul director al Unifarm a fost confruntat cu denunțătorul la DNA
Fostul director al Unifarm a fost confruntat cu denunțătorul la DNA

Fostul director al Unifarm a fost confruntat cu denunțătorul din dosarul mega-șpăgii pentru măștile și combinezoanele COVID iar la ieșire s-a confruntat cu un protestatar. Cunoscut din grupul Rezist, de pe vremea manifestațiilor anti PSD, Marian „Ceaușescu” l-a apostrofat direct: „Cum ai putut să furi, mă nenorocitule?”. Adrian Ionel a evitat orice fel de confruntare.

La insistențele jurnaliștilor, Adrian Ionel a spus doar câteva cuvinte: „Vă spun încă o dată, nu sunt vinovat!” a declarat fostul șef al Unifarm, înainte de a se urca într-o mașină de lux, potrivit publicației Știri pe Surse.

Marți, la sediul DNA, Adrian Ionel a fost confruntat cu denunțătorul din dosarul de acuzații de luare de mită, un om de afaceri. Acesta susține că Ionel ar fi pretins 760.000 de euro pentru atribuirea unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva coronavirusului.

Potrivit DNA, în calitate de director general al C.N. Unifarm SA, Eugen Adrian Ionel ar fi pretins 760.000 de euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziţie a echipamentelor de protecţie împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane şi 3 milioane de măşti chirurgicale).

Fostul director al Unifarm  a încheiat contractul Adrian Ionelcu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020, cu încălcarea dispoziţiilor prevăzute în Legea 98/2016 privind achiziţiile publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cat şi a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură.

În plus, cele 1 milion de măşti livrate şi recepţionate în prima tranşă Companiei Naţionale Unifarm SA nu erau măşti chirurgicale (produse încadrate în categoria dispozitivelor medicale), ci măşti de protecţie neconforme cu standardele stipulate în contract, practic erau alte tipuri de echipamente de protecţie decât cele convenite în contract, susţin procurorii.

„Totodată, din funcţia pe care o ocupa, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi determinat un funcţionar din cadrul CN Unifarm SA să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei private care a livrat echipamentele. În realitate, negocierea s-a realizat între directorul general Ionel Eugen Adrian şi intermediar, la un restaurant din municipiul Bucureşti, unde practic s-a convenit asupra clauzelor contractului şi a preţului echipamentelor de protecţie„, arată DNA.

Conform sursei citate, pentru acest „serviciu”, persoana intermediară a pretins de la reprezentanţii societăţii comerciale, pentru sine şi pentru funcţionari din CN Unifarm SA, suma de 5.810.175 lei, reprezentând un procent de 18% din valoarea totală a contractului încheiat cu Unifarm. Din această sumă, inculpatul Ionel Eugen Adrian urma să primească suma de 760.000 euro convenită cu intermediarul.

Din cauză că societatea comercială furnizoare nu a achitat intermediarului nicio sumă din procentul convenit, inculpatul Ionel Eugen Adrian, în calitate de director general al C.N. Unifarm S.A, a decis rezilierea unilaterală a contractului.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *