Activele Gazprom au fost naționalizate în Germania, Polonia se pregătește
Activele Gazprom au fost naționalizate în Germania, Polonia se pregătește

Activele Gazprom au fost naționalizate în Germania, iar Polonia se pregătește deja să preia forțat proprietățile gigantului rus de pe teritoriul său național. Prin decizia luată, nemții intenționează să salveze de la faliment acest furnizor de gaze, supraîndatorat și deja administrat de statul german.

Pe de altă parte, guvernul polonez a anunțat punerea sub tutelă participațiile Gazprom la gazoductul Yamal. Măsurile sunt considerate urgente pentru a evita colapsul energetic.

Naționalizare va garanta securitatea aprovizionării cu gaze în Germania, a explicat ministerul Economiei într-un comunicat de presă, potrivit Le Monde și B1TV.

Statul german preluase deja controlul companiei la începutul lunii aprilie, pe fondul creșterii tensiunilor energetice dintre Rusia și țările occidentale de la invazia Ucrainei.

Acționar unic al Gazprom Germania, Gazprom a anunțat la 1 aprilie că și-a retras activele din filiala sa. Berlinul dorise să împiedice compania să cadă în mâini ostile, sau chiar să fie lichidată, și a încredințat compania Agenției Federale de Rețea (Bundesnetzagentur) timp de șase luni, redenumind-o Sefe.

O declarație contabilă care datează de la sfârșitul lunii august precizează că Sefe are 1 miliard de euro capitaluri proprii și 3 miliarde de datorii, adică se află într-o situație de supraîndatorare. „Partenerii de afaceri și băncile au suspendat relațiile de afaceri cu compania sau sunt reticente în a intra în altele noi”, a au transmis reprezentanții Ministerul Economiei.

Polonia, la rândul ei, a pus luni sub tutelă participația Gazprom la compania EuRoPol Gaz care administrează tronsonul polonez al gazoductului Yamal, a anunțat Ministerul Dezvoltării polonez. Gazprom controla 48% din această companie, față de 52% pentru statul polonez.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *