Gestionarea deșeurilor reprezintă o problemă majoră în București
Gestionarea deșeurilor reprezintă o problemă majoră în București

Gestionarea deșeurilor reprezintă o problemă majoră în București, consideră șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu. Amenzile nu rezolvă nimic dacă sunt aplicate primăriilor care nu-și îndeplinesc îndatoririle, pentru că nu le plătește primarul din buzunarul său, ci tot din banii cetățeanului.

Sectorul 1 este vârful de lance în problema Bucureștiului privind gestionarea deșeurilor, a declarat Octavian Berceanu la B1TV.

„Bucureștiul are o problemă majoră privind gestionarea deșeurilor. Acum avem acest vârf de lance, cu Sectorul 1, dar un plan municipal de gestionare a deșeurilor trebuia să fie făcut de mulți ani și în acest plan ar fi trebuit să avem predictibilitate pe trasabilitatea deșeurilor, adică în momentul în care arunc PET-ul la coș trebuie să știu unde îmi ajunge, și asta lipsește cu desăvârșire. Ce trebuia să avem până la ora actuală – trebuia să știm care sunt cantitățile de deșeuri, trebuia în primul rând să știm care sunt capacitățile de sortare și capacitățile de depozitare sau valorificare, nu știm foarte bine despre aceste lucruri. Mai mult decât atât, taxa 0 sau orice taxă altfel decât pe principiul plătește pentru cât arunci nu ne ajută absolut deloc, oricare ar fi denumirea acesteia. De ce? Fiecare cetățean trebuie să plătească proporțional cu deșeurile pe care le aruncă”, a declarat șeful Gărzii de Mediu, joi.

Întrebat dacă amenzile sunt o soluție, el a explicat: „Amenzile nu ridică gunoiul, amenzile nu fac reciclare la producătorul de gunoi, amenzile nu pun presiune foarte mare pe primar pentru că nu sunt plătite din buzunarul primarului. Sunt plătite din banii cetățeanului. Cetățeanul, dacă este păgubit, plătește mai mult pe deșeuri, pe gunoi, este păgubit o dată când primăria vine și plătește și ea pe gunoi pentru servicii care sunt de proastă calitate, o dată este iarăși păgubit când vine garda și îi dă amendă, de exemplu, UAT-ului sau sectorului, pentru că va fi plătită tot din buzunarul cetățeanului. Cetățeanul trebuie să înțeleagă că primarul trebuie responsabilizat și el trebuie să sorteze gunoiul înainte să îl arunce. Nu există altă cale nicăieri în lume”.

Despre situația din Sectorul 1, unde gunoiul nu a fost ridicat în unele locuri de săptămâni, Octavian Berceanu crede că „se pare că se merge spre o rezolvare”.

Pentru că ploile vor înceta cât de curând, va ieși soarele și acel gunoi va începe să fermenteze. În multe locuri, de exemplu, în zona mărginașă a Sectorului 1, deja are 10 zile, 12 zile de când nu este ridicat. Duhoarea este greu suportabilă. Astăzi, nu am fost în Sectorul 1. În rest, în fiecare zi am fost în acel sector și miroase, începe să miroasă din ce în ce mai tare, începe să miroasă mai mult decât de la depozitele din Rudeni, dacă e posibil așa ceva. Nu avem pârghii deocamdată noi, Garda de Mediu, să intervenim în relația dintre salubrist și primărie, nicăieri nu avem pârghii să facem acest lucru, nici în București, nici în țară, legal vorbind. Nu stăm nici de-o parte în modul în care instituțiile, primăriile sau salubriștii satisfac sau nu nevoile cetățenilor. Încă o dată, serviciul de salubritate este un monopol garantat de stat, atunci și salubristul trebuie să se comporte ca atare. Nu este un simplu contract între primărie și salubrist. De asemenea, primăria, tot timpul, trebuie să își ia în calcul care este cea mai bună variantă pentru cetățean, iar cea mai bună variantă pentru cetățean, peste tot în lume, este să plătească pentru cât aruncă”, a adăugat oficialul.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.