O pace negociată a Rusiei cu Ucraina este singura modalitate de a ieși din acest război și a împiedica să devină o conflagrație mondială, consideră Henry Kissinger, politician de marcă, fost secretar de stat în perioada Războiului Rece. Consilierul prezidențial ucrainean i-a dat un răspuns tăios.

Guvernul de la Kiev i-a răspuns afirmația drept o „satisfacere a agresorului” și susține că nu poate exista un acord care să implice o cedare de teritorii, transmite Reuters, citat de B1TV.

Henry Kissinger (99 de ani), un arhitect al politicii de destindere în relațiile cu Uniunea Sovietică din perioada Războiului Rece ca secretar de stat în administrațiile președinților republicani Richard Nixon și Gerald Ford, a avut mai multe întâlniri cu Vladimir Putin începând din anul 2000, când actualul președinte al Rusiei prelua funcția pentru prima oară.

Nu pare să se întrevadă un sfârșit pentru războiul lansat de Rusia pe 24 februarie, iar Moscova controlează în prezent o cincime din teritoriul ucrainean.

Kremlinul susține că guvernul de la Kiev trebuie să recunoască anexările declarate de Moscova. De cealaltă parte autoritățile din Ucraina, transmit că fiecare soldat rus trebuie să părăsească teritoriul ucrainean, inclusiv Crimeea, peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014.

Se apropie vremea să se construiască pe schimbări strategice care au fost deja realizate și să fie integrate într-o nouă structură în vederea atingerii păcii prin negociere”, a scris Kissinger în revista The Spectator.

Un proces de pace ar trebui să lege Ucraina de NATO, indiferent de exprimare. Alternativa neutralității nu mai are sens”, a mai scris fostul șef al diplomației americane.

Kissinger spune că în mai a propus o încetare a focului în baza căreia Rusia să se retragă pe aliniamentele frontului premergător invaziei din februarie, dar în care Crimeea ar fi fost subiect de „negociere”.

Domnul Kissinger încă nu a înțeles nimic (…), nici natura acestui război, nici impactul său asupra ordinii mondiale”, a scris consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak pe Telegram.

Prescripția pe care o cere ex-secretarul de stat, dar se teme să o spună cu voce tare, este simplă: satisfaceți agresorul sacrificând părți din Ucraina cu garanții de neagresiune împotriva altor state din Europa de Est”, susține Podolyak.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *