Mesajele Ro-Alert ajung uneori cu întârziere la populația din zonele afectate de fenomene extreme, iar șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat motivul. Timpul este scurt, spune Arafat.

Avertizările RO-Alert ajung de multe ori la oameni cu puțin timp înainte de începerea fenomenelor meteo extreme sau chiar după ce au început, a recunoscut marți Raed Arafat, în timpul unei videoconferințe cu premierul și prefecțiii.

El a insistat să fie transmise populației din timp mesaje RO-Alert, iar în acest context a explicat de ce aceste avertizări de vreme severă ajung la populație, uneori, în timpul producerii intemperiilor.

Potrivit acestuia, mesajele RO-Alert prezintă fenomene nowcasting, care nu pot fi prezise cu foarte mult timp înainte de începerea lor, astfel încât este posibil ca avertizările să ajungă la populație chiar și după ce fenomenele meteo extreme au început deja.

Având în vedere că este mai mult vorba despre fenomene de tip nowcasting, evident că nu putem prevedea şi să trimitem din timp mai multe echipe, însă oriunde este nevoie s-a recurs la ridicarea nivelului de alertă şi IGSU este pregătit să intervină cu personal și utilaje din judeţele care nu sunt impactate”, a declarat șeful DSU, citat de Digi24.

Când ANM ne informează că au aflat de fenomen, noi imediat trimitem mesajul. Fiind fenomen nowcasting, timpul la dispoziţia noastră este scurt”, a explicat Raed Arafat.

Totodată, șeful DSU a declarat că în toate judeţele care sunt sub incidenţa codului portocaliu de vreme nefavorabilă sunt activate echipele sau grupele operative ale IGSU.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.