Mihai Tudose l-a ironizat pe ministrul de finanțe Florin Cîțu
Mihai Tudose l-a ironizat pe ministrul de finanțe Florin Cîțu

Mihai Tudose l-a ironizat pe ministrul de finanțe Florin Cîțu, spunând că duce România „direct în zid” prin împrumuturile sale de pe piețele externe pentru care are o ”ritmicitate specifică dependenților de shopping”.

Fostul premier PSD a scris un editorial pentru Digi24, în care a aruncat o serie de săgeți cu ironii la adresa deținătorului portofoliului finanțelor, Florin Cîțu.

„Cu siguranță Florin Cîțu a auzit de Stiglitz. Dar nu-l bagă în seamă. Problema e a laureatului Nobel, că n-a auzit de Cîțu. Dacă auzea, trebuia să țină cont de talentul lui de a duce o țară direct în zid, cu toată viteza.

Joseph Stiglitz și Hamid Rashid, coordonatorul departamentului ONU pentru monitorizarea economică globală, au analizat recent riscurile unei crize globale a datoriilor, pornind de la observația că peste o sută de țări cu venituri mici și medii trebuie să plătească în acest an datorii de 130 de miliarde de dolari. Din această sumă, jumătate se va duce la creditori privați. S-a ajuns aici în urma triplării datoriei publice, din cauza relaxării cantitative la care s-a recurs după criza financiară din 2008. „Acum a venit ziua socotelilor”, avertizează cei doi economiști.

De aici, dl Cîțu ar pierde firul. Pentru că, împreună cu colegii lui de guvern, e prizonierul unei logici strict electorale. O logică de un pragmatism tare cinic în vremuri de pericol medical generalizat și acut. Dar și de risc economic și social major, după cum atenționează Stiglitz și Rashid: „O criză globală a datoriilor va arunca milioane de oameni în șomaj și va alimenta instabilitatea și violența în întreaga lume”. Soluțiile propuse sunt scutirea de la plata datoriilor pe timpul pandemiei și, în perspectivă, o restructurare profundă a acestor datorii excesive, printr-un program de răscumpărare a lor” a scris Mihai Tudose.

Restructurarea datoriilor și scutirile de plată pe timpul crizei coronavirusului sunt în esență măsurile adecvate, consideră Mihai Tudose, dar nu FMI ar trebui să fie instituția care să le gestioneze. Iar Florin Cîțu, pentru a ține economia pe picioare, a împrumutat alți bani, „cu o ritmicitate specifică dependenților de shopping”, a scris Tudose în editorialul său.

„Singura mea rezervă e legată de propunerea ca FMI să gestioneze acest proces. Chiar dacă și-a cosmetizat agenda, FMI rămâne o sperietoare mondială prin condițiile pe care le impune. Dar asta e o altă discuție, deși m-a pus pe gânduri asigurarea d-lui Cîțu că nu vom avea nevoie de sprijinul FMI în acest an și că ne descurcăm să luăm bani de pe piețele financiare. Dar la anul? Sau după alegeri potopul?

Cu o ritmicitate specifică dependenților de shopping, dl Cîțu ne anunță triumfător că a mai împrumutat niște bani. Unde se duc sumele astronomice pe care le contabilizează falimentara guvernare PNL? La refinanțarea datoriei publice și la acoperirea deficitului bugetului de stat”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *