Mutația Delta va duce la noi restricții în România, dacă nu va putea fi ținută sub control, iar asta ar însemna ca din toamnă numărul de cazuri de coronavirus să crească din nou, crede medicul Virgil Musta.

Noile restricții generate de mutația Delta vor apărea însă doar dacă va exista o transmitere comunitară, consideră medicul timișorean.

Situația este ușor alarmantă pentru că peste 70 de țări se confruntă cu această tulpină Delta care are o contagiozitate cu 60% mai mare decât contagiozitatea tulpinei engleze, care la rândul ei avea peste 50% contagiozitate peste tulpina din Wuhan. Această tulpină se va transmite mult mai repede decât celelalte. Pe de altă parte se știe că formele clinice sunt mai severe cu această nouă tulpină, iar vaccinarea conferă mai puțină imunitate, astfel dacă pentru vaccinul Pfizer 94% dintre persoanele care s-au vaccinat dobândesc imunitate, în situația tulpinei Delta, doar 88%, același lucru se întâmplă și cu celelalte vaccinuri”, a declarat medicul Virgil Musta.

Acesta a atras atenția că noua variantă Delta sau indiană este mai rezistentă la vaccinuri, ceea ce nu înseamnă că acestea nu sunt eficiente în continuare pentru evitarea formelor grave.

Dacă sunt vaccinați, formele vor fi mai ușoare. Doar că un număr mai mare de persoane care s-au vaccinat riscă să facă boala. Dacă în schimb nu te-ai vaccinat, acolo riscul de a face forme severe este mai mare”, a mai spus Virgil Musta.

Virgil Musta a mai explicat și care este momentul posibilelor restricții care vor apărea din mutația Delta.

Probabil în momentul când se va constata că apare tulpina și că se va transmite comunitar și în România vor apărea din nou restricțiile. Avem deja un plan de intrare din nou în alertă în cazul în care apare o nouă tulpină care creează transmitere comunitară. Acest plan presupune ca fiecare instituție să aibă eșalonat care sunt secțiile care vor intra și cum vor intra în funcțiune dacă numărul de cazuri va crește”, a adăugat Virgil Musta.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *