Nicușor Dan pierde, cel mai probabil, sprijinul PNL pentru viitoarele alegeri locale din București, o dată cu demisia lui Ciprian Ciucu, primar al Sectorului 6, de la conducerea organizației PNL București. Se așteaptă lupte interne în interiorul organizației, iar Nicușor va ajunge în plan secund pentru că liberalii vor vrea acum propriul candidat. Mai mult, el are nevoie și de voturile consilierilor PNL pentru orice hotărâre în Consiliul Local.

Demisia lui Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, de la conducerea PNL București va deschide luptele politice din interiorul partidului, cu un an înainte de alegerile locale din 2024. Noile evoluții din PNL vor reprezenta o mare provocare pentru Nicușor Dan, transmite PsNews.

Ciprian Ciucu era președintele PNL București din 2021, când inițial părea în tabăra lui Ludovic Orban și apoi a trecut de partea lui Florin Cîțu. După mai puțin de doi ani, acesta face un pas în spate, fără a avea o realizare notabilă în București. PSD rămâne partidul cu cele mai mari șanse în București, iar PNL va trebui să se lupte cu AUR și USR, în cazul în care nu vor face o altă alianță.

Principala consecință a demisiei lui Ciprian Ciucu este aceea că în PNL se deschide cursa pentru candidatura la Primăria București. Liberalii vor încerca să motiveze organizația PNL București pentru a forța un rezultat cât mai bun în capitală. Până în prezent, este certă candidatura Gabrielei Firea pentru Primăria București, după cum a anunțat deja Marcel Ciolacu. Pentru a-i ține piept Gabrielei Firea, PNL are nevoie de un politician cu notorietate, un bun orator și cu o vastă experiență politică.

Ilie Bolojan și Ciprian Ciucu erau candidații pe care partidul i-a evaluat în noiembrie 2022, într-un sondaj comandat de PNL București. Ambii aveau 22% șanse la alegerile locale din Capitală, la mare distanță de Gabriela Firea, care avea 34%. Cu demisia de ieri, Ciprian Ciucu pare ieșit din această cursă, semn că PNL vrea să mizeze pe un politician cu mai multă notorietate și mult mai influent pe scena politică.

PNL este într-o situație dificilă cu Nicușor Dan, deoarece primarul Capitalei nu livrează proiectele promise în campania electorală, iar liberalii se tem că ar putea deconta pentru aceste greșeli. Noul președinte PNL București va trebui să lămurească situația cu primarul Capitalei, după ce Ciprian Ciucu a impus 10 condiții.

Europarlamentarul Cristian Bușoi, vicepreședinte PNL, a declarat pentru PSNews că sunt șanse „extrem de mici” ca Nicușor Dan să mai fie susținut de PNL: „Nu putem să continuăm așa, mai ales cu un om care ignoră sfaturile și propunerile venite din partea PNL. (…) La acest moment, cred că șansele ca Nicușor Dan să mai fie susținut de PNL sunt extrem de mici”.

De asemenea, europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a criticat activitatea lui Nicușor Dan la Primăria București: „Noi nu suntem mulţumiţi de Nicuşor Dan. (…) Astăzi noi nu suntem mulţumiţi de modul cum e administrat Bucureştiul”. În 2020, Rareș Bogdan s-a autopropus pentru candidatura la Primăria București, chiar dacă ulterior a negat această idee. Europarlamentarul se arată dispus să candideze dacă partidul îi propunea acest lucru, însă Ludovic Orban, fostul președinte PNL, a mizat totul pe Nicușor Dan.

Situația din PNL București ar putea deveni mai clară după rocada din Guvern, când Nicolae Ciucă, președintele liberalilor, va avea mai mult timp să reorganizeze partidul pentru viitoarele alegeri. Organizația PNL București este cea mai importantă și nu ar fi surprinzător ca un actual ministru liberal să vină la conducere cu intenția de a candida la Primăria București.

Sebastian Burduja, actualul ministru al digitalizării, este și președintele PNL Sector 1. În 2022, Burduja declara că nu va refuza o „provocare politică”, dacă va avea șansa să candideze la Primăria București. „Niciodată nu o să refuz o provocare politică şi sunt conştient că un om politic adevărat trebuie să treacă testul unui vot direct în faţa electoratului. (…) Dacă se va pune problema asumării unei asemenea provocări din partea mea, cu mandatul PNL, bineînţeles că o voi face. Dar până atunci, eu mă concentrez pe ce am de făcut la minister”, declara Burduja, anul trecut.

Astfel, lista PNL pentru București are deja 3 nume importante: Ilie Bolojan, Sebastian Burduja și Rareș Bogdan. Singurul care a declarat că nu ar avea nicio intenție să candideze în București este Ilie Bolojan, în condițiile în care poate controla Bihorul fără probleme. Totodată, Bolojan este și politicianul cu cea mai mare influență dintre cei trei, având o vastă experiență în administrația locală.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *