Noul COVID pare să devină o altă infecție care se răspândește rapid
Noul COVID pare să devină o altă infecție care se răspândește rapid

Noul COVID pare să devină o altă infecție care se răspândește rapid în lume. Este o boală infecțioasă denumită variola maimuței, care a apărut inițial în anii 70. La ultima evaluare erau aproximativ 30 de persoane infectate în trei țări.

Inițial, două persoane din Marea Britanie au fost diagnosticate cu „variola maimuței” iar apoi autoritățile sanitare portugheze au anunțat că au identificat cinci bărbați infectați, iar Spania alte 23 de persoane suspectate că ar fi contractat infecția, relatează B1TV.

Autoritățile sanitare portugheze au testat 20 de suspecți, însă numai cinci persoane au fost confirmate cu infecția. Aceștia provin din regiunea Lisabona și în Valea Tajo, iar starea lor de sănătate este una bună

După anunțul Marii Britanii, autoritățile sanitare din Europa monitorizează atent orice focar de infecție. Focarul a fost înregistrat după ce o persoană venită recent din Nigeria a fost testată pozitiv. Cei doi bolnavi locuiesc în aceeași gospodărie și nu au intrat în contact cu pasagerul diagnosticat anterior.

Infecția virală este similară cu varicela umană și provoacă, de obicei, o boală ușoară, însă majoritatea bolnavilor au nevoie de săptămâni întregi de recuperare.

Directorul UKHSA, Dr. Colin Brown, a reamintit că infecția „nu se răspândește ușor între oameni și necesită contact personal apropiat cu cineva care este simptomatic”. Riscul izbucnirii unei epidemii rămâne redus, asigură specialiștii din domeniul sănătăți.

Simptomele variolei maimuței

Primele simptome care apar în cazul infectării cu variola maimuței includ febră, dureri de cap, dureri musculare și de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și epuizare, potrivit UKHSA. Ulterior, se poate dezvolta și o erupție cutanată, care își schimbă aspectul în funcție de etape.

Potrivit NHS, boala este răspândită în principal de animalele sălbatice în părți din vestul sau centrul Africii, iar riscul răspândire în Marea Britanie este foarte scăzut. Infecția a fost descoperită pentru prima dată în 1958, când au apărut focare ale unei boli asemănătoare variolei la maimuțele izolate pentru cercetare. Primul caz la om a fost înregistrat în 1970.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *