Pacienții cu boli cronice nu vor mai avea loc în spitale de pacienții COVID, pe fondul accelerării pandemiei, susține medicul ATI Radu Țincu.

Supraaglomerarea se va vedea în special la secțiile de terapie intensivă din spitale, a spus medicul ATI de la Spitalul Floreasca, din cauza variantei Delta, care este mult mai transmisibilă.

Este clar că avem o accelerare a pandemiei și această accelerare este generată în primul rând de varianta virală Delta, care este mai transmisibilă și acest lucru face ca într-un interval mai scurt de timp să avem un număr mai mare de persoane contaminate. Pe de altă parte, anul trecut surveneau aceste date după anumite restricții care în această vară nu au mai fost, și atunci lipsa respectării unor măsuri sanitare a favorizat și ea transmiterea virusului. Ne îndreptăm în perioada următoare, din păcate, într-o creștere a numărului de cazuri, și acest lucru va fi pentru o perioadă de timp, și din păcate vom asista în continuare la o accelerare a numărului de pacienți internați în secțiile de Terapie Intensivă, lucru care ne îngrijorează foarte mult pentru că acești pacienți vor genera mortalitate și, în al doilea rând, vor pune presiune pe sistemul de terapie intensivă, fapt care va conduce inevitabil la transformarea altor paturi din sistemul național de terapie intensivă în paturi destinate pacienților Covid”, a declarat Radu Țincu, la B1TV.

Întrebat ce crede că se va întâmpla luna viitoare, având în vedere experiențele anului trecut și faptul că la bilanțul de miercuri România a sărit de 4.000 de cazuri pe zi, Radu Țincu a explicat: „În mod clar, cele 840 de paturi (de Terapie Intensivă, n.r.) care acum sunt destinate pacienților Covid vor fi epuizate cel mai probabil în această săptămână. Suntem deja aproape de pacienți la numărul 700, foarte ușor se va ajunge la capacitatea maximă destinată în primă fază pacienților Covid. Se va întâmpla ce s-a întâmplat și în valul precedent, când Ministerul Sănătății va transforma noi paturi de Terapie Intensivă din sistemul național, din paturile pe care le folosim acum pentru alte patologii, în paturi destinate pacienților Covid. Acest lucru nu face decât să dezechilibreze, evident, capacitatea de răspuns a sistemului sanitar. Pacienții cu alte boli sau cu boli cronice vor avea acces din ce în ce mai greu la serviciile de sănătate publică pentru că sistemul sanitar va fi blocat de pacienții COVID-19” a precizat medicul.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *