Președintele CCR neagă interdicția lui Klaus Iohannis de a-l desemna pe Ludovic Orban din nou premier. „Ce face Președintele acum e problema lui”
Actualitate

Președintele CCR neagă interdicția lui Klaus Iohannis de a-l desemna pe Ludovic Orban din nou premier. „Ce face Președintele acum e problema lui”

Președintele CCR neagă interdicția lui Klaus Iohannis de a-l desemna din nou premier pe Ludovic Orban. Valer Dorneanu susține că decizia de luni a Curții Constituționale a fost înțeleasă greșit, iar aceasta nu are în vedere interdicția unei numiri, ci se referă la forțarea așlegerilor anticipate.

„Am reproșat faptul că persoana nominalizată nu a fost propusă pentru a forma un guvern, ci că să pice, ca să fie rejectată de Parlament”, a declarat Valer Dorneanu, la la Antena 3.

„Nu știu de unde s-a înțeles că ne-am pronunțat că Președintele nu poate să îl desemneze pe Ludovic Orban sau nu nu are voie să aleagă pe orice altă persoană. Am spus, potrivit art. 101, alineat 3 din Constituție (sic! – n.red. Articolul 101 din Constituție se referă la faptul că „indemnizaţia şi celelalte drepturi ale Preşedintelui României se stabilesc prin lege”), Președintele, în caz de criză după căderea unui guvern, propune Parlamentului o persoană care să fie degajată de dialogul dintre el și partide, dialog care să indice o persoană capabilă să coaguleze o majoritate parlamentară care să formeze guvernul”, a explicat Valer Dorneanu,

„Nu pun la îndoială bună-credință a Președintelui, așa cum l-a propus și când nu avea majoritate. L-a propus sperând că Orban va coagula acea majoritate. Atunci a făcut-o. Acum, el practic a refuzat învestirea drept candidat desemnat. Tot ce a făcut a făcut în sensul că nu vrea să fie învestit. Aceasta a fost motivația, nu ca să-i indicăm Președintelui pe cine să numească în continuare. Ce face Președintele acum e problema lui. În funcție de decizia sa sau a Parlamentului, dacă vom fi sesizați că acea hotărâre e neconstituțională, vom fi obligați să ne pronunțăm. Îmi pare rău de ce cei care aruncă anateme la adresa CCR, ca să o decredibilizeze”, a mai spus Valer Dorneanu.

Președintele Curții Constituționale susține imparțialitatea instanței de control a Constituției, după acuzațiile de partizanat politic lansate de Ludovic Orban.

„În pofida acuzațiilor care ni se aduc, noi suntem obiectivi. Funcționăm după principiul ingratitudinii – nu contează cine ne-a propus, contează buna noastră credință, obiectivitatea, profesionialismul și jurământul depus în fața Președintelui și a Constituției”, a adăugat Valer Dorneanu.

„Noi nu ne propunem să stabilim vinovați, ci, cel mult, cauze. Cauzele care au ajuns aici sunt neîndeplinirea cu simț de răspundere, cu sinceritate și prin nesocotirea raporturilor de loialitate care trebuie să existe între Parlament și Președinție. Deci nu-mi cereți să stabilesc vinovați. Cauza ivirii conflictului e interpretarea greșită a sensului articolului 101, alineat 3, potrivit căruia propunerea de nominalizare a unui nou premier trebuie să fie făcută cu speranța că acesta va fi apt de a coagula o majoritate pentru formarea Guvernului, cum a făcut-o Orban, dată trecută. (…) Nu vă spun dacă prima candidatura e valabilă sau cine să fie candidatul. El trebuie să întrunească condițiile prevăzute de Constituție, de spiritul Constituției. Asta înseamnă că orice act constituțional întreprinzi, să o faci constructiv, cu scopul ieșirii din criză și al asigurării funcționarii statului. Din păcate, principiul stabilității statale nu prea se respectă în România” – a conchis președintele Curții Constituționale.

Related posts

Demiterea șefei ONAC, comentată de Ludovic Orban: „Este posibil”

Constantinescu Gabriel

Starea de alertă maximă va fi dispusă în România, a explicat premierul Ludovic Orban

Constantinescu Gabriel

Reacția președintelui Klaus Iohannis la huiduielile de la Iași. Moldovenii au scandat pentru autostradă

Constantinescu Gabriel

Marcel Ciolacu nu își poate ascunde satisfacția după decizia CCR: „mă bucură că încă funcţionează democraţia în România”

Constantinescu Gabriel

Este o măsură „prematură” redeschiderea restaurantelor de la 15 iunie, spune Ludovic Orban. „Deocamdată, sunt terasele deschise”

Constantinescu Gabriel

Cresc pensiile de la 1 septembrie, dar Guvernul nu a decis procentul

1 comment

Ludovic Orban despre decizia CCR. Premierul desemnat 25 februarie 2020 at 11:07

[…] Președintele CCR neagă interdicția lui Klaus Iohannis… […]

Reply

Leave a Comment