Prețul pâinii nu va scădea, în ciuda unei recolte record de grâu
Prețul pâinii nu va scădea, în ciuda unei recolte record de grâu

Prețul pâinii nu va scădea, în ciuda unei recolte record de grâu în România, pentru anul acesta. Sunt 11,4 milioane de tone, pentru că vremea a ținut cu fermierii, dar sunt mulți alți factori care intervin în prețul grâului, a explicat ministrul agriculturii, Adrian Oros.

Per total, producţia de cereale a depăşit până acum 15 milioane de tone. Grâul şi orzul au înregistrat anul acesta cifre-record, de 11,4 milioane, respectiv 1,9 milioane de tone iar producția medie de rapiță a trecut pragul de 3.000 de kg/ha.

Adrian Oros a recunoscut că „ministerul şi ministrul nu au niciun merit pentru aceste producţii mari”.

Ministerul şi ministrul nu au niciun merit pentru aceste producţii mari, la fel cum nu au avut nicio vină pentru seceta de anul trecut. Asta demonstrează că avem un potenţial agricol imens, că fermierii români îşi fac treaba, că au acces la inputuri, la tehnologie de ultimă oră şi că avem nevoie de acea strategie de gestionare a apei, inclusiv în agricultură pe care trebuie să o finanţăm urgent şi consistent. În rest sunt divagaţii”, a declarat Adrian Oros, citat de B1TV.

Ministrul a precizat că producția totală de grâu a ajuns la 11,4 milioane de tone, „ceea ce este foarte mult. Este cea mai mare producţie din 2007 şi până în prezent. De ce din 2007? Pentru că de atunci suntem în Uniunea Europeană, au început subvenţiile, a început agricultura mai performantă în România. Am pornit de la 3 milioane de tone de grâu în 2007 şi am ajuns la 11,4 milioane de tone, producţia totală”.

Cât despre prețul grâului, Oros a susținut că acesta este legat de recolta globală de grâu şi de mişcările din piaţă. Deşi în România producţiile pot fi unele record, preţul grâului panificabil, respectiv al pâinii, ar putea fi mai mare pentru că este dat de producţia mondială, nu de producţia locală.

Prețul pâinii nu va scădea. Ministrul Agriculturii a mai afirmat că majorarea preţului la grâu ar putea determina şi o scumpire a pâinii.

Cred că este un an agricol foarte bun mai ales că vine după un an catastrofal din punct de vedere al agriculturii, dar repet noi nu avem niciun merit, meritul este că a plouat şi că fermierii au avut curajul să investească în ceea ce au pus în pământ, pentru că au vazut regimul precipitaţiilor şi previziunile meteo”, a explicat ministrul agriculturii.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *