Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că sistemul sanitar din România se pregătește pentru un eventual război și că țara noastră își face inclusiv stocuri pentru detecție nucleară.

Arafat a explicat duminică seară la Digi24 că, în cazul unui conflict, spitalele civile ar putea fi nevoite să trateze și militari, deoarece nu există spitale militare cu toate specialitățile necesare. El a subliniat importanța pregătirii sistemului medical pentru a face față unui posibil conflict, inclusiv prin crearea de stocuri pentru detecție nucleară.

Dacă UPU-rile sau dacă în spitalele civile, în caz de conflict, vom primi pacienți, este normal. Toată Europa, toată lumea vede acest lucru, că militarii, dacă sunt răniți, vor ajunge la un moment în spitalele civile. Nicio țară n-are spitale militare cu toate specialitățile care să acopere nevoia militarilor. Așa că orice spital civil va ajunge în final să primească, posibil, răniți, militari sau civili”, a declarat Raed Arafat.

Arafat a subliniat că este important să se lucreze la crearea de capacități în terapie intensivă și chirurgie pentru a face față unui posibil conflict. El a menționat că se lucrează la pregătirea sistemelor sanitare din țările membre NATO pentru a putea primi un număr mare de răniți în caz de conflict. Arafat a evidențiat necesitatea pregătirii sistemelor sanitare pentru a putea gestiona situații de urgență extreme, chiar dacă probabilitatea unui război este considerată foarte mică.

96,5 milioane de euro pentru pregătiri medicale de război

În plus, Arafat a menționat că România a luat un proiect de 96,5 milioane euro pentru crearea unui stoc medical și de detecție și de monitorizare pe partea de chimic, biologic și radio-nuclear. Acest stoc este creat în numele Uniunii Europene și alte țări similare au luat astfel de sume pentru a face același lucru. Arafat a subliniat că aceste măsuri cresc nivelul de pregătire a sistemului sanitar pentru a face față unor situații de urgență extreme.

Să știți că se lucrează, nu numai în România. Se lucrează peste tot pentru pregătirea sistemelor sanitare din țările membre NATO pentru a face față unei eventuale situații de conflict. Chiar dacă toată lumea spune că acest lucru este foarte puțin probabil și că nu trebuie să ne speriem, da, așa este, dar a fi pregătit este un lucru obligatoriu (…). Recent am luat un proiect de 96,5 milioane euro pentru crearea unui stoc medical și de detecție și de monitorizare pe partea de chimic, biologic și radio-nuclear. Un stoc pe care noi îl creăm în România în numele Uniunii Europene și sunt alte țări similare nouă care au luat astfel de sume ca să facă aceleași lucru. Astea toate cresc nivelul de pregătire” a mai spus Arafat.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *