Raportarea deceselor de COVID nu este verificată de un grup de lucru
Raportarea deceselor de COVID nu este verificată de un grup de lucru

Raportarea deceselor de COVID nu este verificată de un grup de lucru la Ministerul Sănătății. Fostul ministrul Vlad Voiculescu vorbea despre suspiciuni asupra raportărilor deceselor COVID, spunând că verifica informațiile cu ajutorul unui grup de lucru înainte să fie dat afară din minister. Premierul Florin Cîțu a declarat duminică că a primit confirmarea că un asemenea grup nu există. Luni, Ministerul Sănătății i-a cerut lui Vlad Voiculescu să nu mai comunice „onformații false”

Totodată, șeful Guvernului a contrazis și declarațiile vicepremierului Dan Barna, referitoare la o informare care ar fi fost transmisă către cabinetul său de la Ministerul Sănătății, tot cu privire la decesele pacienților cu COVID-19. ”Este posibil să fie pe drum”, a precizat Cîțu, potrivit B1TV.

„Ministerul Sănătății solicită fostului ministrul Vlad Vasile Voiculescu să înceteze diseminarea informațiilor false în spațiul public și emiterea unor ipoteze lipsite de fundament”, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Sănătății.

Instituția precizează că premierul Florin Cîțu a dispus verificarea tuturor actelor care au fost emise de fostul ministrul al Sănătății, precum și de secretarii de stat in ultimele patru luni.

I-am cerut secretarului de stat Andrei Baciu, în urma informațiilor apărute în presă, să îmi spună dacă există la nivelul Ministerului Sănătății un grup de lucru care se ocupă de așa ceva. Azi avem confirmarea că acest grup de lucru nu există. Deci nu am cum să vă dau vreo informație. Vom face un grup de lucru care să investigheze și vom urmări toata procedura – grup de lucru care trebuie să vină cu niște concluzii, concluzii care trebuie să fie prezentate în Guvern și după aceea putem să le prezentăm și public”, a spus premierul.

Întrebat dacă a primit informarea despre care vicepremierul Dan Barna vorbea în urmă cu câteva zile, Florin Cîțu a răspuns: „Am verificat stenograma ședinței de Guvern și nu este nicio informare în ședința de Guvern. Am verificat dacă de la Ministerul Sănătății a plecat vreun material către cabinetul premierului, nu a plecat niciun material. Am verificat la registratura Guvernului dacă există vreun material primit de la Ministerul Sănătății sau de la vicepremier, nu este niciun material. Este posibil să fie pe drum”.

Discuțiile mele private cu domnul vicepremier rămân private din punctul meu de vedere”, a adăugat premierul, întrebat dacă a avut, recent, vreo discuție privată cu Barna.

În contexul declarațiilor lui Vlad Voiculescu despre faptul că raportarea deceselor COVID-19 ar fi făcută greșit în România, Florin Cîțu i-a cerut, vineri, lui Dan Barna, să iasă în spațiul public și să spună dacă știa de această situație și dacă a luat vreo măsură în acest sens.

Ulterior, Barna a transmis un mesaj pe Facebook în care preciza că a fost informat, joi, de echipa de la Ministerul Sănătății că se fac verificări cu privire la ”posibile inadvertențe în modul de raportare a persoanelor decedate de COVID-19” și că o notă de informare în acest sens a fost transmisă încă de joi la cabinetul premierului.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *