Un site închis pentru fake news, justițiarul.ro, va fi redeschis la solicitarea ministrului de interne Marcel Vela. Acesta fusese închis în urmă cu câteva zile la cererea Grupului pentru Comunicații Strategice, pe motiv că ar pi propagat știri false despre epidemia de coronavirus.

Redeschiderea justițiarul.ro a fost cerută de un jurnalist, care și-a manifestat intenția de a elimina articolele ce conțineau informații false.

Potrivit unui comunicat al Grupului de Comunicare Strategică, ministrul Marcel Vela a transmis către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) solicitarea de redeschidere a site-ului www.justitiarul.ro. Acest lucru nu s-a mai întâmplat până în prezent pentru site-uri închise pentru fake news.

GCS a avizat pozitiv cererea dar a impus mai multe condiții, potrivit PsNews:

– eliminarea articolelor ce conțineau informații false referitoare la COVID – 19

– filtrarea, pe viitor, de către administratorul site-ului a materialelor referitoare la acest subiect și publicarea doar a acelor materiale care conțin informații din surse oficiale și credibile

– asumarea publică a identității site-ului, cu indicarea adresei de contact și a persoanelor/persoanei care administrează conținutul site-ului

Decizia Grupului de Comunicare Strategică este bazată pe faptul că obiectivul nu este acela de a suprima publicații (aceasta fiind soluția în cazul în care nu este asumată o identitate a publicației sau se refuză rectificarea materialelor), ci doar acela de a preveni campanii de dezinformare, precizează comunicatul GCS.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *