Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că  va avea loc o întâlnire la Guvern pe tema măsurilor pentru începerea noului an școlar pe 13 septembrie, iar o ipoteză luată în calcul este aceea ca elevii vaccinați să poată continua să meargă fizic la școală după ce apar cazuri de Covid-19 în clasa lor, iar cei nevaccinați să treacă obligatoriu în online.

Amintim că vaccinarea este posibilă începând cu vârsta de 12 ani.

Cîmpeanu a anunțat că ordinul comun care va stabili regulile și măsurile de siguranță pentru începerea școlii pe care îl va elabora împreună cu ministerul Sănătății va fi gata în perioada 1-3 septembrie.
Masca în școală va rămâne obligatorie indiferent dacă elevii sunt vaccinați sau nu. De asemenea, Cîmpeanu a amintit de testele noninvazive, cu salivă, care anul trecut nu au fost aprobate și cumpărate pentru a fi folosite în școli.

Cîmpeanu a declarat pentru Antena 3 mai multe aspecte cheie:

 

  • „Un ordin comun ministerul Educației-ministerul Sănătății va apărea în perioada 1-3 septemrbie. Până atunci pregătim acest ordin. Vom avea vineri o întâlnire convocată de primul ministru al României la Guvern, în prezența medicului Raed Arafat, al ministrului Sănătății, INSP, colonelului Valeriu Gheorghiță la care vom discuta măsurile care se impun în vederea asigurării unei stări de siguranță în școli, știut fiind că decizia este de deschidere a școlilor cu prezență fizică în data de 13 septembrie.
  • Printre măsurile pe care le vom discuta se vor regăsi: demararea unei campanii de înâlniri interactive la nivelul fiecărui școli, mediată de o persoană desemnată de fiecare școală și de un reprezentant DSP pentru a le prezenta părinților interactiv problematica, importanța și necesitatea vaccinării.
  • Se vor discuta și măsuri de stimulare a vaccinării. Este de luat în calcul, cu titlu de ipoteză, inclusiv acea decizie ca în cazul apariției unor cazuri confirmate într-o clasă, cei care nu sunt vaccinați să treacă obligatoriu în online, iar cei care sunt, să poată continua cu prezență fizică.
  • Beneficii materiale? Nu am niciun fel de idee despre acest subiect. Cu siguranță la întâlnirea de vineri vom discuta despre orice fel de măsuri pentru încurajarea vaccinării.

Masca va fi obligatorie și în noul an școlar

  • „Masca va fi obligatorie în continuare în școli, indiferent dacă elevii sunt vaccinați sau nu. Distanțarea va rămâne o regulă. De asemenea, respectarea normelor de igienă și obligativitatea aerisirii spațiilor de învățământ. Ne vom asigura că în fiecare școală se înțelege importanța acestei măsuri.

Testări în școli pentru cei simptomatici

 

Ministrul Educației a mai spus că „Vom discuta inclusiv despre importanța testării pentru a încuraja părinții să își dea acordul pentru testare. Testarea a fost limitată doar de acordul părinților, care au considerat că este invazivă. Vom discuta și în măsură se pot omologa acele teste non-invazive despre care am discutat prea mult timp,”.
 
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat în urmă cu 2 saptamani că doreşte ca procesul testării copiilor şi personalului din şcoli care devine simptomatic să fie reluat.

Ministrul Sănătății a precizat că “Noi am făcut disponibile testările pentru copiii din şcoală încă de anul trecut, dorim împreună cu Ministerul Educaţiei să reluăm acest proces de testare pentru copiii şi personalul din şcoli care devine simptomatic. Vorbim de testele care sunt acreditate de forurile ştiinţifice europene, acele teste rapide antigen, dar, de asemenea, recomandarea noastră fermă şi discutată şi agreată cu Ministerul Educaţiei este să continuăm cu măsurile de prevenţie şi anume purtarea măştii, ventilaţia corespunzătoare a spaţiilor în care copiii îşi petrec timpul şi îşi desfăşoară activităţile, precum şi, în limita posibilităţilor, distanţarea fizică.De asemenea, acolo unde este posibil, plănuim să organizăm cabinete pentru vaccinare, acolo unde avem personal medical suficient, şi unde avem copiii care în acest moment au indicaţia de a fi vaccinaţi.

Trebuie să înţelegem că vaccinarea la copii este, de asemenea, sigură şi că ea reprezintă un bun mijloc de prevenţie a infecţiei la copiii de peste 12 ani, cei care au acum indicaţie de vaccinare”.

Structura anului școlar 2021-2022

Anul școlar 2021-2022: cursurile încep pe 13 septembrie 2021 – vacanța de vară: 11 iunie 2022.

Primul semestru are doar 14 săptămâni: 13 septembrie 2021-22 decembrie 2021 – vacanța de iarnă este și vacanța intersemestrială.

Vacanța de iarnă : 22 decembrie 2021-9 ianuarie 2022.

Semestrul al doilea – 20 de săptămâni: 10 ianuarie 2022-14 aprilie.

Vacanța de primăvară : 15 aprilie – 1 mai.

Cursurile de reiau pe 2 mai și durează până la vacanța de vară care începe sâmbătă 11 iunie.

În plus, există o vacanță pentru grădinițe și clasele primare în perioada 25-31 octombrie .

„Școala altfel” se desfăsoară în perioada 8-14 aprilie 2022.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *