Starea de urgență nu este necesară la acest moment în România, iar Guvernul nu o ia în discuție, a spus premierul Ludovic Orban. Sunt suficiente pârghii legale pentru măsurile anti-coronavirus date de starea de alertă în vigoare, explică prim-ministrul.

„Starea de urgenţă oferă puţine măsuri suplimentare faţă de starea de alertă. (…) Nu există nicio discuţie legată de starea de urgenţă. Starea de alertă ne oferă instrumente dacă sunt folosite în mod raţional, pe baza unor evaluări ştiinţifice, pe baza evaluării zonelor cu cel mai mare risc de infectare, de asemenea pune la dispoziţie şi instrumente de a-i sancţiona pe cei care nu respectă regulile. Sigur, mai avem o problemă cu primarii, noi nu putem de exemplu să suspendăm autorizaţia unei terase care nu respectă regulile. Autorizaţiile de funcţionare sunt date de primari şi de aceea am cerut prefecţilor să ceară concursul primarilor, care trebuie să se implice şi să îşi folosească toate pârghiile pe care le au la dispoziţie pentru a comunica măsurile respective şi pentru a îndemna cetăţenii să respecte măsurile sanitare”, a declarat premierul, la România TV.

Starea de urgență nu este necesară, dar restul măsurilor luate în starea de alertă, sunt esențiale. Vorbind despre școala online, Ludovic Orban a precizat că „până la o reducere semnificativă a numărului de infectări zilnice, învăţământul se desfăşoară online”.

Ludovic Orban a adăugat că a fost crescut numărul şcolilor conectate la internet cu peste 3.000, au fost distribuite „un număr impresionat de tablete” şi au avut loc „nenumărate” întâlniri cu operatorii de telefonie mobilă, cărora li s-a cerut să fie mărită acoperirea la internet în mediul rural.

„Dar nu există la ora actuală posibilitate de conectare a tuturor copiilor”, a spus premierul, care a adăugat că se fac eforturi continue pentru a rezolva această problemă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *