Statele occidentale sunt mult prea optimiste cu privire la încheierea războiului din Ucraina. Tot mai multe voci vorbesc despre o înfrângere a Rusiei, dar e mult prea devreme pentru un asemenea optimism, arată o analiză BBC, preluată de Digi24.

Unii comentatori din Occident par să creadă că războiul este aproape câștigat de Ucraina. Un istoric militar american a spus chiar că nu știe niciun precedent în care o putere majoră precum Rusia invadează o țară și eșuează atât de vizibil.

Totuși, în Ucraina, oamenii nu sunt atât de încrezători. Ei cred că se află într-un război de durată, care se va încheia fie cu o înfrângere clară a Rusiei, fie atunci când președintele rus Vladimir Putin va simți că a câștigat suficient teritoriu ucrainean pentru a putea revendica victoria.

Tocmai pentru că aceștia cred că se află într-un război lung și dificil, politicienii ucraineni, începând cu președintele Volodimir Zelenski, sunt furioși pe ceea ce ei consideră a fi lentoarea cu care țările NATO și statele occidentale le livrează echipament militar.

După părerea mea, în Occident există o politică de standarde duble și de lașitate. Este lașitate să să nu iei nicio poziţie. Iar laşitatea duce la tragedii”, a spus guvernatorul din Liov, Maksim Kozitski, un apropiat al lui Zelenski.

Există un sentiment persistent în Ucraina că NATO nu acționează suficient de mult și de repede. Ucrainenii cred că Occidentul este îngrijorat că, dacă va furniza prea multe arme de înaltă calitate, Putin va folosi acest lucru ca pretext pentru a ataca teritoriul NATO și că ar putea izbucni un război mult mai larg.

Oficialii occidentali din Liov spun că acest lucru nu este adevărat și sunt nedumeriți de astfel de afirmații.

Însarcinatul cu afaceri al SUA în Ucraina, Kristina Kvien, aflată în prezent în Polonia, spune că SUA și aliații săi pompează arme în Ucraina cât de repede pot. Dar adaugă că guvernul de la Kiev va dori întotdeauna livrări de arme mai multe și mai rapide.

Tancurile încep să sosească acum din Cehia, deși o lecție a acestui război a fost că tancurile sunt foarte vulnerabile la drone și lansatoare de rachete portabile. SUA iau în considerare furnizarea de arme anti-navă pentru a contracara bombardarea orașelor și orașelor de-a lungul coastei de la Odesa spre est.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, cere arme grele pentru a contracara forțele ruse care trec de pe frontul de la Kiev spre Donbas, în est. Această nouă etapă a luptei va fi mult mai provocatoare pentru ucraineni, ale căror linii de aprovizionare vor fi mai lungi decât în jurul Capitalei.

Politicienii de rang înalt sunt îngrijorați că Ucraina va pierde mai mult teritoriu în fața Rusiei. Și, ca și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ei cred că acest război ar putea dura mult timp.

Între timp, lumea va vedea din ce în ce mai multe distrugeri îngrozitoare pe care trupele ruse le-au făcut în orașele și satele din jurul Kievului. Se așteaptă ca multe alte cazuri de tortură și crime să iasă la iveală în zilele următoare, după ce lumea a văzut atrocitățile din Bucha, Irpin și Borodianka.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *