Tergiversarea desființării Secției Speciale ar putea aduce sancțiuni
Tergiversarea desființării Secției Speciale ar putea aduce sancțiuni

Tergiversarea desființării Secției Speciale ar putea aduce sancțiuni României de la Curtea Europeană. Comisarul pentru Justiție Didier Reynders acuză și faptul că România contestă, prin Curtea Constituțională, superioritatea dreptului UE asupra celui intern.

Tergiversarea desființării Secției Speciale. Comisarul pentru Justiție Didier Reynders a vorbit într-un interviu despre situația României discutând problemele și consecințele poziției CCR, precizând că autoritățile de la București încearcă să tergiverseze desființarea secției speciale, precizează Financial Times, preluat de B1TV.

Curtea Constituțională a României calcă pe urmele instanțelor poloneze atunci când vine vorba de contestarea superiorității dreptului UE. Curtea Europeană de Justiție a statuat că dreptul UE ar trebui să aibă prioritate față de dreptul intern, inclusiv decizia Curții Constituționale, în cazul în care un judecător român încalcă un tratat al UE.

Curtea Constituțională a României s-a opus acestei decizii, susținând că judecătorii ar trebui să acorde prioritate maximă dreptului românesc, arată sursa citată.

Am primit o reacție din partea guvernului României care spune nu, noi ne dorim să respectăm pe deplin supremația dreptului european…dar în cadrul Constituției României. Așadar, nu este chiar răspunsul primit din partea guvernului german, fără nici o condiționalitate”, a declarat Reynders pentru Financial Times.

Una dintre decizii se referă la desființarea Secției Speciale, care este percepută drept un instrument de presiune și intimidare la adresa magistraților, potrivit deciziei CJUE.

Reynder a declarat că ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a promis că secția specială va fi desființată în contextul unei reforme mai largi, care mai trebuie aprobată de Parlament.

Reynders a mai spus că aceasta este o tactică de tergiversare pe care a întâlnit-o și în discuțiile cu omologii maghiari. „În primul rând, trebuie să implementezi [hotărârile CJUE], în România, stop secției speciale. Apoi, dacă doriți să puneți în aplicare un nou sistem”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *