Testele de salivă pentru copii ar putea să fie făcute acasă, de părinți, pentru că profesorii și învățătorii nu au timpul fizic necesar să se ocupe și de testarea elevilor lunea și joia, potrivit normativelor Ministerului Educației, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

Testele de salivă pentru copii. Mai exact, copiii de vârste mai mici ar putea fi testați acasă, de părinți, a explicat Cîmpeanu luni seara, la Digi24.

Am auzit azi un expert în sănătate publică, citez: Trebuie să fie făcute obligatoriu de personal medical, în școli nu există personal medical. Păi cum adică? Nu există personal medical. Am mizat pe înțelepciunea unei instrucțiuni, care este un protocol sanitar și mă gândesc că s-ar putea face o diferență: copiii de grădiniță și eventual cel din învățământul primar să fie testați într-un regim diferit de cei de gimnaziu și liceu.

N-ai cum să știi câți profesori sunt pentru și împotriva testării în școli. Sunt 271.000 de persoane care sunt plătite prin sistemul EduSal. Cum să știi câți vor și câți nu vor?

Dacă ai 50 de clase, mai devreme de o oră nu se poate finaliza testarea unei clase. Și n-ai 50 de ore într-o zi, În instrucțiune scrie și să nu fi mâncat înainte. Cum să aduci un copil la grădiniță un copil care să nu fi mâncat? Așteptarea mea este să fie la finalul acestei săptămâni, dar se poate să fie şi săptămâna viitoare, luni sau marți”, a precizat Sorin Cîmpeanu la Digi24, cu referire la momntul când testele vor ajunge în școli și va putea începe testarea efectivă anticovid a elevilor.

Ministerul Educaţiei a solicitat informații de la Ministerul Sănătății privind realizarea testelor rapide antigen din salivă pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2 la elevi. Ministerul solicită clarificări, dacă acestea pot fi făcute de părinți înainte ca elevii să vină la ore.

Ministerul Educaţiei doreşte să clarifice dacă testele pe bază de salivă pot fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinţilor/aparţinătorilor legali. Dacă răspunsul ar fi pozitiv, precizează ministerul, s-ar fluidiza „foarte mult” procesul de screening, având în vedere faptul că fiecare părinte este responsabil pentru sănătatea propriului copil, fiind sprijinit astfel şi obiectivul principal – consolidarea prevenţiei.

Ministerul Educaţiei vrea să afle dacă testele COVID pe bază de salivă administrate în şcoală impun acordul părinţilor/aparţinătorilor legali. În cazul în cazul în care este nevoie de acest acord, ministerul adresează rugămintea de a se completa cadrul legal pentru aplicarea instrucţiunii emise prin elaborarea unui formular şi menţionarea bazei legale pentru aplicarea acestuia.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *