Toți medicii vor avea dezlegare să îngrijească pacienți COVID
Toți medicii vor avea dezlegare să îngrijească pacienți COVID

Toți medicii vor avea dezlegare de la Ministerul Sănătății să îngrijească pacienți COVID, iar răspunderea pentru eventualele greșeli medicale va fi limitată. Ei „nu sunt răspunzători pentru daune şi prejudiciile produse în exercitarea profesiunii desfăşurate, în condiţiile respectării protocoalelor”, a precizat ministrul sănătății, Vlad Voiculescu.

 

Vlad Voiculescu a prezentat soluția pe care a găsit-o pentru a acoperi lipsa de personal din spitale, după ședința de guvern de joi. Principala problemă nu ține de numărul de paturi în secțiile de Terapie Intensivă pentru bolnavii COVID-19, ci de personalul specializat în îngrijirea acestor pacienți, care e insuficient.

Voiculescu a mai spus că legea îi face pe anumiți medici, de alte specialități, „să se teamă de eventuale consecinţe ale unui lucru pe care vor să-l facă: să ajute în secţiile ATI sau acolo unde sunt îngrijiţi pacienţi COVID-19”, relatează B1TV.

Prin urmare, ministrul Sănătății a anunțat modificarea Legii 55 prin Ordonanță de Urgență: „Am stabilit că, pe durata stării de alertă, alte specialităţi medicale decât cele de infecţionişti, ATI-şti, pot veni în ajutorul colegilor lor, cu respectarea protocoalelor de practică medicală care sunt aprobate prin Ordin al Ministerului Sănătăţii”.

Vlad Voiculescu a precizat apoi că acești medici nu vor fi răspunzători pentru eventuale daune, condiția fiind să respecte întocmai protocoalele medicale: „Medicii respectivi nu sunt răspunzători pentru daune şi prejudiciile produse în exercitarea profesiunii desfăşurate în condiţiile respectării protocoalelor. Dacă protocoalele medicale sunt respectate, nu avem niciun fel de teamă”.

Ministrul Sănătății a mai anunțat că a fost aprobată și instituirea cadrului legal în vederea testării COVID-19 în farmacii.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul