Turismul electoral, vizat de proiectul de lege al votului în două tururi la alegerile locale
Turismul electoral, vizat de proiectul de lege al votului în două tururi la alegerile locale

Turismul electoral va fi limitat de proiectul de lege pentru trecea la două tururi de scrutin la alegerile locale, potrivit unei prevederi introduse de guvernul Orban. Astfel, pot vota într-o localitate doar cei care și-au stabilit reședința acolo de cel puțin trei luni.

Guvernul a trimis Parlamentului documentul prin care își angajează răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Conducerea Legislativului urmează să decidă, în ședință reunită, calendarul asumării răspunderii Cabinetului Orban pe acest proiect, relatează Hotnews.

Turismul electoral – cum se combate

„Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară” se arată în proiectul de lege.

Turismul electoral are „termen” de trei luni

„În scopul prevenirii distorsionării rezultatului alegerilor la nivelul comunităților locale se impune reglementarea condițiilor de exercitare a votului de către persoanele care au obținut reședința cu mai puțin de 3 luni înaintea datei alegerilor, fapt pentru care își vor putea exercita dreptul de vot la secția de votare la care sunt arondate conform adresei de domiciliu. Astfel, se propun o serie de modificări asupra Legii nr. 115/2015 care vizează eficientizarea desfășurării procesului electoral, stimularea depunerii candidaturilor, în special în localitățile mici” este prevăzut în proiect.

Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului scrisorile prin care solicită convocarea celor două Camere în sesiune extraordinară, pentru a lua act de angajarea răspunderii pentru proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi.

„Am trimis scrisorile de convocare a Parlamentului în sesiune extraordinară, pentru angajarea guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi. Sesiunea urmează a avea loc săptămâna viitoare în perioada 27-31 ianuarie”, a spus președintele Iohannis.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *