Un accident nuclear în Ucraina poate fi posibil oricând la Zaporojie
Un accident nuclear în Ucraina poate fi posibil oricând la Zaporojie

Un accident nuclear în Ucraina poate fi posibil oricând din cauza bombardamentelor rușilor la centrala de la Zaporojie, astfel că secretarul general la ONU, Antonio Guterres, cere acces imediat inspectorilor internaționali ai ONU.

“Orice atac asupra unei centrale nucleare este sinucigaş”, a spus Guterres. Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc cu privire la atacurile asupra centralei, transmite Reuters, citat de B1Tv.

Reprezentanții Ucrainei susțin că rachetele ruseşti au avariat sâmbătă trei senzori pentru radiaţii şi au rănit un muncitor la centrala nucleară Zaporojie, iar Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de “teroare nucleară”.

De partea cealaltă, autoritatea instalată de ruşi în regiune susţine că forţele ucrainene au atacat locul cu un lansator de rachete, avariind clădiri administrative şi o zonă din apropierea unui depozit.

Energoatom, compania ucraineană de stat din domeniul energiei nucleare, a transmis, sâmbătă, că e posibil ca rușii să continue bombardamentele la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, deoarece obiectivul lor e de a lăsa estul Ucrainei fără electricitate.

Între timp, Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), s-a arătat „extrem de îngrijorat” de situația de la Zaporojie și a îndemnat ambele părți să fie extrem de atente.

Ucrainenii și rușii se acuză reciproc pentru bombardamentele de vineri, care au dus la oprirea unui reactor al centralei nucleare. Aceasta a fost capturată de ruși la începutul lunii martie, dar în interior încă lucrează angajați ucrainenii, care încearcă să mențină lucrurile în siguranță.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *