Un cuplu de spioni ruși au fost inculpați de justiția americană, dosarul fiind construit în principal sub acuzația de furt de identitate. Aceștia au trăit timp de 35 de ani sub numele unor copii decedați, iar femeia ar fi locuit o perioadă chiar în România.

Într-un dosar marcat de suspiciunea de spionaj, Walter Primrose şi soţia sa, Gwynn Morrison, ambii născuţi în 1955, au fost arestaţi vineri în Hawaii.

Potrivit documentelor judecătoreşti, la o percheziţie a locuinţei lor s-a găsit o veche fotografie a cuplului îmbrăcat în uniforme KGB, relatează AFP, citată de B1TV.

Un judecător federal a decis joi, în cursul unei audieri telefonice, că era riscul ca bărbatul de peste 60 de ani să fugă, așa că a ordonat ţinerea lui în continuare în arest. Soţia sa va fi adusă săptămâna viitoare în faţa magistratului.

Potrivit actului de inculpare, ei au studiat împreună în anii 1970 în Texas, s-au căsătorit acolo în 1980, iar în 1987, dintr-un motiv necunoscut, au furat identitatea lui Bobby Fort şi Julie Montague, bebeluşi decedaţi cu câţiva ani mai devreme şi îngropaţi în cimitirele din apropiere.

Ei s-au recăsătorit în 1988 sub aceste noi nume. În 1994, el a lucrat la paza de coastă sub numele de Bobby Fort, și a avut această calitate timp de 20 de ani înainte de a fi angajat la un subcontractor al Departamentului Apărării.

Cei doi nu au fost prinși până acum deoarece foloseau identități false

De-a lungul anilor, ei au obţinut numeroase documente sub identităţile lor false, printre care permise de conducere şi mai multe paşapoarte. Ei au fost în cele din urma reperaţi în 2018 încercând să se înscrie în sistemul de securitate socială al militarilor şi pazei de coastă.

Actul de acuzare nu se referă la acuzaţii de spionaj, dar un document depus în procedura de contestare a punerii lor în libertate provizorie sugerează un dosar complex.

Agenţii federali au confiscat scrisori” adresate acuzaţilor „sub alte nume decât Bobby, Julie, Walter sau Gwynn”, sugerând ca foloseau mai multe nume false şi au găsit fotografii cu ei purtând uniforme militare ale KGB, a scris procurorul federal Clare Connors.

O rudă a lui Gwynn Morrison le-a spus ofiţerilor că ea a locuit în România când ţara era încă în blocul comunist, a adăugat procurorul. Cât despre soţul ei, în calitate de subcontractor al Pentagonului, el era nevoit să raporteze toate călătoriile în străinătate şi a omis să facă acest lucru pentru mai multe sejururi în Canada, a continuat Clare Connors, scrie Agerpres.

Avocatul lui Gwynn Morrison, Megan Kau, a declarat într-un scurt comentariu pentru AFP că clienta sa nu a recunoscut acuzaţiile.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *