Vacanța de primăvară va ține o lună, a stabilit Sorin Cîmpeanu
Vacanța de primăvară va ține o lună, a stabilit Sorin Cîmpeanu

Vacanța de primăvară va ține o lună, a stabilit ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. Ministrul are în vedere ca și elevii de confesiune catolică să se bucure de Sărbătoarea Paștelui în timpul vacanței dar mai ales contextul epidemiologic, în condițiile în care rata de infectare a crescut în multe localități din țară.

Vacanța de primăvară va începe din 2 aprilie și va dura până pe 4 mai. Sorin Cîmpeanu a precizat că este prognozat un vârf de infectare în această perioadă. Există și o veste proastă pentru elevi, vacanța de vară se va scurta cu două săptămâni pentru recuperarea materiei pierdute.

Ne uităm cu toții la evoluția epidemiologică, din păcate nu este foarte greu de intuit că vom avea un vârf al ratei de infectare exact în luna aprilie. Dacă vom avea un vârf al ratei de infectare cred că este ușor de anticipat că nu vor fi prea multe locuri deschise în care să meargă (elevii în vacanță, n.r.). Școala se prelungește cu două săptămâni, vacanța, de asemenea, se prelungește cu două săptămâni, luna aprilie aveam oricum vacanța de Paște catolic și vacanța de Paște ortodox. Aceste două săptămâni de vacanță ar fi putut să fie două săptămâni de învățământ online. Dacă ar fi fost învățământ online, atâta vreme cât toată lumea e supărată pe învățământul online pentru că unii nu au tablete, alții nu au acces la internet, alții nu au profesori pregătiți, alții nu au profesori disponibili, această perioadă de învățămân online ar putea fi înlocuită cu prezența fizică. Punem în balanță aceste două variante. În felul acesta s-au judecat lucrurile. Pe de altă parte, dacă nu ar fi fost adoptată această variantă, ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu la B1TV.

Se vor susține simulările pentru clasa a 8-a, a m ai adăugat ministrul.

Se susțin simulările pentru clasele terminale, respectiv a 12-a, a 13-a și a 8-a. Un alt avantaj al schimbărilor este acela că Bacalaureatul rămâne la aceleași date”, a precizat el.

Alt avantaj se regăseşte în păstrarea datelor pentru evaluarea la clasele a 4 şi a 6. La clasa a 2 vor fi programate în luna mai. Vom acorda importanţa cuvenită pretestărilor pentru PISA. Decalăm examenul de Evaluare Naţională, se va derula în perioada 5 iulie – 8 iulie, urmând ca admiterea în liceu să se facă după 8 iulie. Se păstreează toate datele iniţiale pentru titularizare şi definitivat”, a mai anunţat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a precizat că „suntem într-o situaţie în care e nevoie de decizii care să producă cât mai puţine perturbări”.

Şcolile trebuie să se închidă ultimele dacă e nevoie. Nu considerăm îndreptăţită închiderea şcolilor şi lăsarea deschisă a altor locaţii”, a mai declarat Sorin Cîmeanu, precizând că a semnat ordinul care prevede intrarea în online a unităţilor de învăţământ doar la intrarea în carantină a localităţilor.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *