Vaccinarea adolescenților este scăzută a afirmat coordonatorul Campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. O dată cu începerea școlii, numărul de cazuri de coronavirus ar putea să crească, și din acest motiv Valeriu Gheorghiță îi îndeamnă și pe părinți ori bunici să se vaccineze.

Doar 15% dintre copii și tineri s-au vaccinat, ceea ce este „clar insuficient” a explicat luni Valeriu Gheorghiță.

Avem aproximativ 200.000 de copii și adolescenți, între 12 și 19 ani, care au primit cel puțin o doză de vaccin. Raportat la numărul de copii eligibili, vorbim de aproape 15% acoperire vaccinală cu cel puțin o doză. (…) Noi trebuie să ne raportăm la tipul de vaccin care este recomandat acestei grupe de vârstă, de la 12 până la 18 ani. Știm că avem două vaccinuri autorizate, Pfizer și Moderna. Însă este clar insuficient. Dacă ne uităm la țările din vestul Europei, unde peste 50% din copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani au primit cel puțin o doză de vaccin, este clar că este insuficient în momentul de față”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Gheorghiță a spus din nou că vaccinul nu reduce la zero riscul de contractare a virusului, în schimb va preveni formele grave de boală.

Vaccinarea adolescenților. „Recomandarea este foarte clară, ca cei vulnerabili din această grupă de vârstă să se vaccineze. De asemenea, părinții, bunicii cu boli cronice care stau la aceeași adresă, trebuie să se vaccineze, pentru că în felul acesta protejăm apariția cazurilor secundare și a formelor severe”, a continuat medicul.

Gheorghiță a mai spus că numărul de infectări cu coronavirus în rândul copiilor va crește, așa cum s-a întâmplat și în alte țări: „Este evident că în perioada următoare numărul de cazuri de COVID-19 în rândul copiilor va crește. De asemenea, va crește numărul de copii internați în spital, inclusiv în terapie intensivă. Este o realitate pe care o vedem în toate țările în care au început activitățile de învățământ cu prezență fizică, inclusiv în SUA. Este clar că varianta Delta se răspândește foarte ușor în momentul de față”.

Valeriu Gheorghiță a insistat apoi pe măsurile ce limitează răspândirea coronavirusului: normele de prevenție – masca, distanțarea, igiena, aerisirea claselor – și vaccinarea.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *