Varujan Vosganian spune că România nu a obținut nicio mare victorie la Bruxelles. Vicepreședintele ALDE îndeamnă populația să nu se încreadă în Klaus Iohannis.

“Nu vă lăsați amăgiți de lăudăroșeniile lui Klaus Iohannis și ale lui Ludovic Orban. România n-a obținut nicio mare victorie la Bruxelles. Procentul pe care l-am obținut, în ce privește finanțarea, nu e nici mai mic, nici mai mare decât în exercițiul financiar trecut. Procentul e chiar mai mic decât ceea ce România reprezintă procentual, ca populație și suprafață, în cadrul Uniunii Europene.”, spune el într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Vosganian își exprimă punctul de vedere și explică. “Am obținut mai mulți bani decât în exercițiul financiar 2014–2020 doar pentru că statele membre au decis să se împrumute pe piețele financiare în numele Uniunii Europene. Și să adauge Programului Financiar Multianual un fond special pentru relansare economică. Finanțarea multianuală a UE a fost, în bugetul 2014-2020, de cca 1000 de miliarde de euro. Din care România a primit puțin peste 40 mld (din care n-a absorbit efectiv nici măcar jumătate). Acum finanțarea va fi de 1800 mld euro. Iar România va primi 79 mld, din care vreo 16 mld va trebui să le dea înapoi (e drept, pe termen lung și în condiții avantajoase). Dacă socotim că populația și suprafața României sunt de peste 5% din totalul Uniunii, suma alocată țării noastre este, procentual, chiar ceva mai mică.”, adaugă acesta.

România la mâna UE

Varujan Vosganian crede că România nu a obținut nicio victorie. Țara noastră a primit ce alții au decis să îi dea. “România nu a luptat. Și nu a izbândit, a primit exact ceea ce alții au decis să-i dea. Dacă Iohannis ar fi avut o minimă contribuție, atunci România ar fi trebuit să primească un procent mai mare decât cel al ponderii sale în populația și teritoriul Uniunii. Ceea ce nu s-a întâmplat.”, încheie el.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul