Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că pensiile şi salariul minim sunt foarte mici în România şi, în general, nivelul sărăciei este îngrijorător.

Ministrul Turcan spune că mai mult de jumătate dintre pensionarii din România au o pensie sub pensia medie, iar pentru persoanele care trăiesc din ajutor social nu sunt de ajuns doar banii primiți, ci au nevoie de servicii sociale integrate.

Raluca Turcan, despre salariile din România: „Pensiile sunt foarte mici, salariul minim este foarte mic”

„În România pensiile sunt foarte mici, salariul minim este foarte mic şi, în general, nivelul sărăciei este unul îngrijorător. Şi vă dau şi câteva cifre: avem peste 900.000 de pensionari plătiţi cu pensia minimă socială; avem, de asemenea, 5 milioane de pensionari din sistemul public de pensii cu o pensie medie de 1.500 de lei şi avem 2,7 milioane de pensionari cu pensie până în pensia medie. Deci sistemul de pensii este unul care nu le permite milioanelor de pensionari cu nivelurile menţionate de pensii să trăiască într-un mod decent”, a declarat Raluca Turcan vineri, la Râmnicu Vâlcea.

 Turcan vorbit și despre persoanele care au nevoie de asistență socială, spunând că, în urma unei analize, a constatat că există „categorii întregi de oameni care nu s-au aflat ani la rând pe radarul autorităților”. Raluca Turcan a mai arătat că și intervenția statului în acest domeniu a fost deficitară, pentru că „s-a constatat că numai o sumă de bani nu este suficientă pentru oamenii în nevoie”.

„Cei mai vulnerabili dintre vulnerabili sunt vârstnicii de peste 65 de ani, persoanele cu dizabilități, familiile monoparentale sau familiile cu mulți copii aflate în asistență socială. Pentru fiecare din acești oameni aflați în asistență socială o sumă de bani nu mai este suficientă”, a mai spus Raluca Turcan.

Raluca Turcan a arătat că în România se află 413.000 de beneficiari de ajutor social, iar serviciile sociale trebuie să fie integrate: asistență socială, consiliere școlară, consiliere psiho-pedagogică, asisteță la domiciliu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *