Agenția de rating Standard & Poor's a modificat perspectiva economiei
Agenția de rating Standard & Poor's a modificat perspectiva economiei

Agenția de rating Standard & Poor’s a modificat perspectiva economiei românești de la negativ la stabil iar asta înseamnă că reformele începute de actualul Guvern au dat rezultate, consideră premierul Florin Cîțu. Mai mult, până la sfârșitul anului, creșterea economică va fi mai mare decât s-a anticipat inițial, cu un deficit bugetar mai mic și venituri la buget mai mari.

Decizia agenției de rating Standard & Poor’s de a modifica perspectiva economiei românești de la negativ la stabil înseamnă pentru români „investiții mai multe, care se traduc în locuri de muncă mai bine plătite, inflație mai mică, o calitate a vieții mai bună” a spus Florin Cîțu luni seara la Digi24.

Faptul că agenția de rating Standard & Poor’s a modificat perspectiva economiei românești de la negativ la stabil „înseamnă multe lucruri pentru români. Înseamnă că (dobânzile) vor rămâne jos, că vom avea investitori. Standard & Poor’s a dat o ștampilă de garanție că acest Guvern e performant. Am promis, la începutul anului, că vom face această trecere de la negativ la stabil și asta s-a întâmplat, pentru că am arătat responsabilitate fiscală, nu ne-am aruncat să folosim măsurile din trecut, arătăm un deficit bugetar în scădere, venituri mai mari la buget si avem două reforme importante – a salarizării și a pensiilor – despre care am anunțat cam cum vor arăta și nu vor deveni surse de instabilitate în bugetul României”, a spus prim-ministrul.

„Veți vedea că ne vom împrumuta și mai ieftin și mă aștept la un deficit sub 7% anul acesta și acest lucru va fi apreciat de agențiile de rating.

Vom avea o creștere economică mai mare, un deficit mai mic, că lumea va circula liber, vom putea avea capacitate de 100% în hoteluri, restaurante, peste tot. Vă dați seama să avem din nou acea economie efervescentă…”, a mai afirmat șeful Guvernului, referindu-se la o rată de vaccinare ridicată care ar putea permite ridicarea tuturor restricțiilor.

Cîțu a mai spus că revenirea economică va duce și la aprecierea monedei naționale.

„Vom avea un deficit mai mic, venituri la buget mai mari. La finele anului, vom avea o creștere economică peste ce a fost estimat la începutul anului”, a continuat prim-ministrul.

Acesta a mai spus că reforma pensiilor și cea a salariilor vor intra în vigoare de anul viitor.

„Vom vedea cum vor arăta în final, dar cel puțin nu vor crește cheltuielile bugetare, asta vă asigur. Dar putem să reducem din cheltuieli prin reorganizarea ministerelor și acest lucru se poate face de fiecare ministru în parte. Sunt sigur că toți vor face, că toți au spus că susțin reforma și un stat cu cheltuieli mai mici”, a îmcheiat premierul.

Leave a comment

Lasă un răspuns