Alegeri anticipate parlamentare și locale în aceeași zi. Chiar PSD cere acum asta, se așteaptă ca decizia să fie votată în CEX
Alegeri anticipate parlamentare și locale în aceeași zi. Chiar PSD cere acum asta, se așteaptă ca decizia să fie votată în CEX

Alegerile anticipate parlamentare și cele locale ar trebui să fie organizate în aceeași zi. Este ideea uimitoare a PSD, explicată de către deputatul Valeriu Steriu. PSD s-a opus constant anticipatelor iar această ipoteză a fost luată în serios abia după ce a Guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură, până atunci fiind doar ”o intenție aruncată de PNL”, a spus el.

”Subiectul alegerilor anticipate este în mod real pus pe masă de aproximativ 3 săptămâni. După moțiunea de cenzură trecută a intrat pe agenda zilei ca un subiect real, până acum se vorbea doar de o intenție pe care PNL o arunca din când în când, bazându-se pe un succes electoral al președintelui Iohannis și în niciun caz al PNL-ului, care la ultimele alegeri a avut 27%, ceea ce nu-i poziționează atât de sus cum este președintele”, a declarat pentru PsNews deputatul Valeriu Steriu.

NU s-a ajuns încă la un consens în partid pe tema anticipatelor, urmând ca asta să fie tranșată la următorul Comitet Executiv.

„Sunt foarte mulți care spun că acum este momentul, la fel, foarte mulți care spun că nu este momentul. Am avut o primă discuție solidă săptămâna aceasta în Comitetul Executiv și au fost, să zicem așa, într-o primă lectură discuțiile pe acest subiect. Opinia generală a fost că nu ne este teamă de alegerile anticipate, mergem oricând în alegeri anticipate și e posibil să le și câștigăm.

(…)

Între timp s-a mai programat un alt CEx, probabil săptămâna viitoare, în care vom avea o discuție mult mai amplă, mult mai profundă despre anticipate”, a adăugat Valeriu Steriu,

Și oponenții din PSD s-au răzgândit cu privire la anticipate

Potrivit deputatului PSD, opinia împărtășită de mai mulți membri CEx a fost că ”putem merge în alegeri anticipate simultan cu cele locale, adică în aceeași zi”.

”S-ar face și economie, pentru că o rundă de alegeri costă în jur de 180 de milioane de euro, iar banii obținuți din această economie pot merge în creșterea pensiilor din toamnă sau în alocațiile copiilor. Avem deci această variantă de lucru, pe care o vom consolida în următoarea ședință a Comitetului Executiv. De altfel, cred că vom câștiga și alegerile generale, și pe cele locale”, a încheiat Valeriu Steriu.

În ședința Comitetului Executiv Național de luni, majoritatea liderilor PSD au susținut varianta alegerilor anticipate.

S-au opus atunci Dan Tudorache, primarul sectorului 1, și Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui, s-au răzgândit.

Însă, Curtea Constituțională a respins deja o lege care unifica alegerile locale cu cele parlamentare, adoptată în decembrie 2011 prin asumarea răspunderii în Parlament de către guvernul Boc și atacată la CCR de USL.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *