Aderarea la moneda euro este un obiectiv clar pentru Bulgaria, care a început chiar pregătirea pentru tipărirea bancnotelor europene. În România, lucrurile bat pasul pe loc, pentru că pare că nimeni nu și-a pus problema în mod serios ce se va întâmpla când restul statelor din Uniune vor face tranzacțiile în moneda unică și noi nu.

Bulgaria a semnat un memorandum de înțelegere cu Comisia Europeană și cu președintele Eurogrupului privind producția de monede euro, informează Novinite, care citează un anunț al Băncii Centrale de la Sofia.

În document sunt prevăzuți pașii care vor permite Bulgariei să înceapă să producă monede euro atunci când va primi aprobarea de a adera. Acestea se referă la baterea anumitor cantități de monede de probă cu imaginile fețelor comune ale monedelor euro și la selectarea desenelor naționale ale monedelor euro bulgare, transmite agenția Novinite, preluată de B1TV.

Președintele Rumen Radev a precizat că, practic, țara sa începe pregătirile pentru baterea monedelor euro. Însă, decizia finală privind aderarea Bulgariei la Zona Euro trebuie să fie luată de Consiliul UE, potrivit Băncii Naționale a Bulgariei.

Bulgaria are un plan național de aderare la Zona Euro, România, nu

Din luna mai a acestui an, Bulgaria a adoptat un plan național pentru aderarea la Zona Euro, de la 1 ianuarie 2024. Acesta include un calendar clar destinat băncilor şi altor instituţii de plată cu privire la modul în care va fi adoptată euro.

România, în schimb, nu are niciun plan, și toate măsurile au fost împotriva adoptării monedei unice, a spus un fost ministru de externe.

Din păcate, în România s-a folosit dublu limbaj privind aderarea României la zona euro. De la nivelul Guvernului s-au făcut declarații încurajatoare privind aderarea României la euro, dar pe de altă parte, începând cu 2015, s-au luat măsuri fiscal-bugetare care au avut ca efect îndepărtarea de acest obiectiv. (…)

În prezent țara noastră nu are nici măcar un calendar clar de aderare la zona euro, chiar dacă de-a lungul timpului mai marii țării au avansat mai multe date pentru trecerea la moneda euro. Rezultatul? Suntem din nou primii de la coadă, ruda săracă ce nu e capabilă sa își stabilească ținte clare și să le și ducă la îndeplinire”, a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *